Societat

mobilitzacions pels presos

Col·lapse a les carreteres

Centenars de persones participen en els talls convocats pels comitès de defensa de la República i bloquegen les principals vies de la regió

Cues quilomètriques a la C-25, la C-55 i l’A-2, tancades al trànsit tot el matí

Milers de persones tornen a sortir al carrer per reclamar la llibertat dels presos polítics

Matí de col·lapse a les principals carreteres de la regió. Centenars de persones d’arreu de la regió van participar en els talls convocats pels comitès de defensa de la República (CDR) i van bloquejar durant hores les principals vies, en el marc de la vaga general i l’aturada de país. Es van fer cues quilomètriques a la C-25 i la C-55 al Bages, i a l’A-2 a l’Anoia, que van estar bona part del matí tancades al trànsit. També hi va haver afectació al trànsit ferroviari. A més, milers de persones van tornar a sortir al carrer per reclamar la llibertat dels presos polítics, en les manifestacions convocades al matí i a la tarda. Pel que fa al seguiment de la vaga, va ser desigual i, si bé molts comerços van abaixar la persiana, a les grans empreses el seguiment va ser menor.

La jornada de vaga general va començar molt d’hora. Abans de les set del matí, centenars de persones van desafiar el fred i van ocupar les principals vies de comunicació, moltes d’elles equipades amb queviures, begudes i material lúdic. Al Bages es va tallar l’eix transversal (C-25) en tots dos sentits a l’altura de Sant Joan de Vilatorrada i també a l’altura d’Artés. El tall a la C-25 es va fer amb l’ajuda de vehicles i tractors. Una altra afectació a la comarca va ser el tall de la carretera C-55 a l’altura del barri dels Comtals. A l’Anoia, es va tallar l’autovia A-2 a Òdena, al punt quilomètric 566. El tall es va fer en els dos sentits de la marxa abans de les set del matí i a quarts de deu es va obrir un carril en cada sentit. Les cues, segons el Servei Català de Trànsit, van arribar als dos quilòmetres i es van mantenir fins passat el migdia. La mobilitat es va complicar perquè l’A-2 estava també tallada més avall, a l’altura d’Abrera, per uns 250 manifestants convocats pel CDR del Montserratí. Més manifestants també van bloquejar la rotonda que dona accés des de la Conca d’Òdena a les carreteres C-15 i C-37 a Vilanova del Camí, i també van tallar aquestes vies al nord i al sud de la comarca. Durant tot el matí es van mantenir talls a la C-37 a Castellfollit del Boix i a la C-15 a Sant Quintí de Mediona en tots els sentits de la marxa i amb un quilòmetre de retenció en cada cas. Els CDR d’Osona i el Berguedà van anar a donar suport al tall de carretera de Puigcerdà, i centenars de persones es van desplaçar fins allà ben d’hora al matí. En el cas del Solsonès, es va anar a la Seu d’Urgell.

Mobilització als carrers

La mobilització amb motiu de la vaga general es va fer visible doncs a les principals vies, però també a les places dels pobles. Milers de persones van sortir al carrer per reclamar la llibertat dels presos polítics. A Manresa, unes 5.000 persones van sortir a la tarda –i 4.000 al matí– per demanar l’alliberament dels membres del govern empresonats i dels presidents d’Òmnium i l’ANC. A Igualada es van reunir 2.000 persones a la plaça de l’Ajuntament. A Vic, la plaça Major es va omplir de gom a gom. En aquest cas, els manifestants van rebre el suport de tractors i maquinària industrial. També a Berga un miler de veïns al matí i un altre miler a la tarda van protestar contra la repressió. A Solsona es van fer un taller per fer un domàs i es va fer una pancarta amb el títol “Solsona, ciutat de la República Catalana”. El PSC solsoní va condemnar l’atac a la seva seu, que es va despertar amb el vidre trencat d’un cop de pedra. I va apostar “per la bona convivència, i pel benestar emocional i personal de tothom”.

Informació de

M. Canturri, A. Aguilar, Ò. López, N. Badrenas i M. Vicente

Seguiment desigual de la vaga
Pel que fa al seguiment de la vaga, va ser desigual. A Vic, la majoria de comerços van tancar, ja que l’associació Vic Comerç secundava la vaga, però en canvi a les empreses el seguiment va ser menor. La mateixa situació es va viure a l’Anoia, amb molta botiga tancada però els polígons amb seguiment irregular. A Manresa, els comerços no van apujar la persiana, però en canvi sí molts bars i supermercats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia