Societat

Joaquim Pagès Manté

Va ser mestre durant més de 30 anys a Sant Jaume de Llierca i alcalde de Tortellà entre el 2005 i el 2015

Joaquim Pagès Manté (Tortellà, 1945), que va ser alcalde del seu poble entre el 2005 i el 2015, va morir ahir. S’havia llicenciat en història i va dedicar-se a l’ensenyament. Bona part de la seva carrera de mestre la va fer a l’escola de Sant Jaume de Llierca, on va exercir durant més de trenta anys.

En Manté, com se’l coneixia popularment, era un home amb una potent presència física i una veu poderosa, i estava dotat d’una forta personalitat. Era molt actiu, un conversador infatigable, amant de la cacera i de la bona taula. Quan es va jubilar va decidir implicar-se en la política local i es va presentar a les eleccions del 2003 encapçalant una llista d’independents (IdT) vinculada al PSC, tot i que Pagès no va militar mai en cap partit. En aquells comicis va empatar en nombre de vots amb CiU, que tenia de cap de llista Víctor Gay, el qual aspirava a la reelecció. Atesa la situació, van pactar que Gay seria alcalde els dos primers anys i Pagès accediria al càrrec a mig mandat.

A les següents eleccions, en canvi, Joaquim Pagès va aconseguir la majoria absoluta, que revalidaria el 2011. La seva etapa al capdavant del consistori va estar marcada per un sanejament de les finances municipals i pel conflicte que l’Ajuntament va mantenir amb l’empresa explotadora de la pedrera dels Comuns. De la seva època és el centre de serveis, l’edifici destinat a ser llar d’infants i la gran zona verda i de passeig de l’entrada del poble. D’altra banda, la popular Fira de Quaresma es va reactivar per iniciativa de l’Ajuntament que ell encapçalava. A principis del 2015 va anunciar que no es tornaria a presentar per tal de deixar pas a gent nova.

Les mostres de condol es van anar difonent ahir, a mesura que s’escampava la notícia del traspàs. La primera va sortir del consistori de Tortellà. El seu successor a l’alcaldia, Rafel Domínguez, el va qualificar de persona “entranyable” i “molt apreciada”, a qui trobarien a faltar. “Com a alcalde, va fer el que havia de fer”, va manifestar Domínguez. L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca també va lamentar la mort de Pagès. “Durant més de tres dècades molts nens i nenes van tenir-lo de professor”, va afirmar el consistori a través d’un comunicat en què qualifica Manté de “gran educador i un bon amic; un gran professional que molts recordaran amb enyorança i estimació”.

El PSC, partit al qual estava vinculat, va mostrar la seva aflicció per la notícia. També ho van fer institucions com l’Ajuntament d’Olot i el Consell Comarcal de la Garrotxa.

L’enterrament tindrà lloc avui, a les onze, a l’església de Tortellà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia