Societat

Societat

La mainada de Catalunya rep la visita més esperada

Els Reis d’Orient arriben aquesta nit a totes les poblacions gairebé simultàniament i en tots els mitjans de transport

Diversos municipis reben els Reis amb torxes, atxes, fatxos, teies o falles

Melcior, Gaspar i Baltasar arriben aquest vespre. Ho faran en barca, helicòpter, camell, cavall, tractor, cotxe i el que sigui, molt ben acompanyats i ricament vestits. Després, pujaran a les carrosses, ben guarnides, per llençar caramels a tort i a dret. Tothom s’hi afegeix, tothom és al carrer. És el tret de sortida a la nit de Reis. Hi ha recepcions als ajuntaments, discursos i salutacions en directe a la mainada. I els més petits estan absolutament hipnotitzats per tot plegat.

La primera cavalcada que es va organitzar a Catalunya va ser la d’Igualada, el 1895. Avui dia els Reis d’Orient arriben a totes les poblacions. Enguany l’ANC i Òmnium del Bages han fet una crida a rebre la cavalcada dels Reis de Manresa, que serà retransmesa per TV3, amb roba o complements de color groc. Vic, per la seva part, inclourà als fanalets amb què els nens van a rebre els Reis d’Orient el llaç groc en solidaritat amb els presos polítics.

A més de les tradicionals cavalcades, diversos pobles reben ses Majestats amb torxes, atxes, fatxos, teies o falles. Una vintena de localitats conserven aquesta tradició i el 5 de gener grans i petits encenen torxes i fogueres que guiaran els Reis fins a les portes del municipi. A les comarques tarragonines destaquen l’encesa dels focs aromàtics de la Riera de Gaià (Tarragonès); la rebuda a Vandellòs dels Reis amb unes atxes d’espígol que els nens, després, fan cremar davant de casa seva. Al Pirineu, acabada la jornada d’esquí, moltes estacions organitzen baixades de torxes i espectacles pirotècnics, amb xocolatades i coca a peu de pistes. Tot seguit, Ses Majestats arriben esquiant. També a Taradell (Osona) s’encenen atxes de barballó per guiar Ses Majestats en el camí fins a l’ajuntament.

De naps i cols

Mentre els més petits van a dormir ben aviat, il·lusionats per l’arribada dels tres mags de l’Orient, els que ja són una mica més grans van al carrer a consumar un ritu que és ja tota una tradició durant la nit de Reis a Arenys de Mar i a Arenys de Munt (Maresme). Es tracta de la Nit de Naps i Cols, una de les declaracions d’amor públiques més singulars, que inclou la penjada de verdures als balcons acompanyada d’un versos.

Cavalcades

Barcelona: A les 18 h, de l’avinguda del Marquès de l’Argentera fins a l’avinguda Reina Maria Cristina

Tarragona: Del carrer Reial fins a la plaça de la Font. Partirà a les 19 h.

Lleida: Inici a l’estació de tren (17.30 h). Comença a la Rambla Ferran i acaba a la Paeria.

Fires per donar la benvinguda als Reis

M.J.R.

Com ja és tradicional, el 6 de gener Igualada fa la Fira de Reis, una de les més antigues de Catalunya, perquè la seva primera edició data del 1373. Durant tot el matí, el gran nombre de visitants que cada any passen per la fira podrà gaudir d’una àmplia oferta en planters, productes artesanals, alimentació, etc. S’esperen més de 200 expositors, que ocuparan 1.500 metres lineals entre el passeig Verdaguer i la plaça de Cal Font. Pel que fa als expositors, n’hi ha inscrits de tot arreu. En aquesta fira especialitzada en planters és tradicional que els pagesos de la comarca s’abastin dels planters d’arbres que necessiten per a l’any. Darrerament s’ha complementat amb productes d’artesania d’aquí i de fora i amb parades que ofereixen productes d’alimentació i productes artesanals i venda ambulant.

A Montclar, al Berguedà, també es fa fira a la diada de Reis. La fira inclou un centenar de parades d’artesania, agroalimentació, roba, i antiguitats, entre d’altres, al pla de les Alzines. A més, es pot gaudir del típic esmorzar de botifarra i cansalada.

Des de dimarts fins avui divendres a les nou del vespre, Sant Cugat del Vallès té oberta també la seva Fira d’Artesania de Reis a la rambla del Celler. També restarà oberta fins aquest vespre la Fira de Reis de Sants i de Creu Coberta i fins al dia 6 la de la Gran Via de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia