Societat

Metereologia

El 2017 es tanca com un dels anys més càlids i secs

La temperatura mitjana ha estat una de les més altes històricament i ha plogut poc a gairebé tot el territori

El dèficit pluviomètric ha estat molt marcat al delta de l’Ebre i a la Costa Daurada

El 2017 passarà a la història com un any càlid i un dels més càlids dels últims 20 anys, segons les dades de les estacions meteorològiques. Algunes situen les temperatures del 2017 en els 10 valors superiors, i d’altres entre els 4 més elevats. Pel que fa a les estacions que acumulen dades des de fa un segle, el 2017 està també entre els anys més càlids: a l’Observatori de l’Ebre és el més càlid dels últims 113 anys, informa el Servei de Meteorologia de Catalunya.

La temperatura mitjana anual a gairebé la totalitat del país s’ha situat en valors superiors a +0,5 °C respecte de la mitjana climàtica del període 1961-90. Només en alguns llocs de Ponent, del delta de l’Ebre i de les muntanyes de Prades, l’any ha estat normal en temperatura.

En punts del Prepirineu, del prelitoral i del litoral central s’ha superat en +1,5 °C la mitjana climàtica, assolint els +2° C a Barcelona. En valors absoluts, la mitjana anual ha superat els 17 °C en molts punts del litoral central i sud. L’estació del Raval de Barcelona té la mitjana més elevada (18,1 °C) i gran part del Pirineu, el Prepirineu i punts elevats del Montseny han registrat valors de mitjana per sota dels 10 °C. Hi ha hagut predomini càlid entre el febrer i l’agost, amb un pic marcat al juny. També va ser càlid l’octubre, tot i que el setembre (com el gener i el desembre) va ser majoritàriament fred.

Pel que fa a la precipitació, el 2017 ha estat sec a gairebé tot el país, amb algunes excepcions (especialment al Pirineu occidental) on de manera puntual ha estat un any plujós. A 6 de les estacions del litoral amb 20 anys de dades, el 2017 ha estat l’any més sec, i a la resta (23) està entre els 10 més secs. Pel que fa a les sèries centenàries, ha estat el 6è més sec a l’Observatori de l’Ebre i el 33è a l’Observatori Fabra. El dèficit pluviomètric ha estat molt marcat al delta de l’Ebre, i també en punts de la Costa Daurada, on la precipitació acumulada no ha arribat al 50% de la precipitació mitjana climàtica.

LA XIFRA

22
graus
és la temperatura màxima que es va registrar ahir a la ciutat de Barcelona entre les 15.30 i les 16.00 hores.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós