Societat

Societat

Reserves per a cinc dies

La Marató de Donants de Sang arrenca amb una participació inferior a la de l’any passat però amb el repte de remuntar i arribar als 8.000 donants

El grup 0 positiu és el que té menys reserves

Cada dia es gasten un miler de bosses

Fins i tot el Ministeri de l’Interior va fer una crida a donar sang a Catalunya a través del Twitter. “Hi ha reserves del grup O positiu només per a tres dies”, va advertir. El fred, les vacances de Nadal i la grip han fet baixar una vegada més les reserves. Fins a un 25%. Tant és així que ara el Banc de Sang i Teixits, que requereix cada dia un miler de bosses per cobrir diferents necessitats, en té només 5.000 en estoc quan la situació òptima, segons va destacar ahir el director assistencial, Enric Contreras, és que n’hi hagi el doble.

En vista d’una situació que es repeteix any rere any, aquesta temporada s’ha posat en marxa la imaginació i s’han triplicat els esforços per animar la gent a tenir un gest solidari. “No ens podem permetre el luxe de baixar mínimament les reserves”, va subratllar ahir el director del Servei Català de la Salut, David Elvira, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, l’escenari escollit per donar el tret de sortida de la marató d’aquest any, que es perllongarà a diferents hospitals fins al 19 de gener. L’objectiu mínim: aconseguir 8.000 donants. L’aspiració màxima: superar la xifra de les 11.662 bosses de l’any passat.

Una de les novetats d’aquest any és que per primer cop s’envia un missatge al mòbil al donant quan la seva sang vagi a ser utilitzada. “Hola, Joan, avui la teva sang s’ha enviat a un hospital per als pacients que la necessitin.Moltes gràcies.” diu l’SMS. És una contrapartida a un gest solidari que en realitat no busca recompensa. Es fa per pur altruisme. “Si tingués pasta donaria pasta, però com que no en tinc, dono sang”, comentava ahir amb humor el Beltran. Al seu costat, la Montse explicava que havia començat a donar a partir de la necessitat d’un amic seu després d’un accident. “Ens ho van demanar, a familiars i amics. Jo era molt poruga, però des d’aquell moment se’m van treure totes les pors”, deia.

Tot i la campanya, que inclou aquest any també la possibilitat de regalar “experiències”, el primer dia de la marató va quedar molt per sota de les expectatives. A mitja tarda només s’havien produït 603 donacions i al Banc de Teixits creuaven els dits per arribar al miler. És la meitat del que es va aconseguir l’any passat, que es va tancar la jornada inaugural de la marató amb 1.900 donacions. Els factors de la davallada són múltiples, entre aquests que l’hivern passat les reserves estaven encara més baixes i la crida a la solidaritat és va fer abans. D’anècdotes al Centre de Cultura Contemporània n’hi van haver moltes. Dones que animaven els homes a “ser més actius”, bromes sobre si cal o no compartir llitera... Però la que més rebombori va causar va ser la coincidència en la mateixa sala de Neus Munté, que substituirà Artur Mas a la presidència del PDeCAT i Fernando Esteso, que està fent un espectacle amb La Maña al teatre Apolo. Van riure i es van fer una foto junts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia