Societat

Societat

L’aigua bruta es reciclarà a Barcelona en aigua per beure si la sequera avança

El Llobregat rebrà una aportació extra de cabal a Molins de Rei amb aigua provinent de la depuradora del delta

L’operació costarà 4,5 milions d’euros

Tots els pares del món saben –perquè els seus fills ho han estudiat– que un riu es divideix en tres àmbits: el curs alt, el mitjà i el baix. Al curs alt, l’aigua és neta, bona, fresca i clara; al mitjà paga el peatge de la pressió de l’home, i al baix primer hi discorre un líquid infecte i, finalment, una aigua que torna a ser cristallina després de ser depurada poc abans d’acabar al mar. Ara, per acció de la tecnologia més avançada i d’un acord entre l’Agència Catalana de l’Aigua i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, els alumnes de primària hauran de modificar els seus estudis sobre les conques fluvials perquè les fonts d’alimentació d’aigua neta i clara dels rius podran situar-se tant a la part alta com a la part baixa.

Això serà així en un futur immediat, d’aquí a un parell de mesos, a la conca del Llobregat, on és a punt de posar-se en marxa l’aprofitament de les aigües tractades a la gran depuradora del delta del Llobregat. Un cop neta, l’aigua, “amb una qualitat com la de les capçaleres dels rius” –segons va detallar ahir la secretària de Medi Ambient, Marta Subirà– s’enviarà a través d’unes canonades riu amunt fins a reintroduir–les al curs fluvial més a munt de l’assut de Molins de Rei.

El pla suposarà una inversió de fins a 4,5 milions d’euros i s’ha dissenyat per combatre els efectes perniciosos de la sequera que provoquen una disminució de l’aigua per beure disponible i una afectació important a l’aqüífer del Llobregat amenaçat per la salinització.

El cost del projecte no es farà repercutir en el rebut dels consumidors, segons es va comprometre ahir Marta Subirà, sinó que es pagarà amb el que ja recapta el cànon de l’aigua. Pel que fa als costos, la reutilització de l’aigua del terciari resulta cinc vegades més barat que la potabilització d’aigua a través de les dessalinitzadores.

La lluita contra la intrusió salina és el primer objectiu del projecte de reutilització de l’aigua que surt del tractament terciari de la depuradora. Quan la situació hídrica del país sigui de normalitat, l’aigua es destinarà als aqüífers de la vall baixa del Llobregat i quan es decreti l’estat de prealerta el seu ús s’ampliarà a necessitats agrícoles, ambientals i municipals. Finalment, quan hi hagi un estat d’excepcionalitat i emergència, amb reserves per sota del 25% i el 20% respectivament, l’aigua es conduirà fins a més amunt de Molins de Rei per tornar-la al riu i ser captada, de nou, per la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí.

Amb aquesta aportació, el Llobregat veurà incrementar en 2,3 metres cúbics el seu cabal, que ara és de 4 metres cúbics. L’aportació es considera suficient per abastir d’aigua per beure una població d’un milió de persones.

Actualment, Catalunya viu en un estat de prealerta, amb unes reserves d’aigua als embassaments del 44%, i els tècnics consideren que l’evolució de la pluviometria farà que a l’abril s’hagi de decretar l’estat d’alerta, que s’activa quan les reserves se situen per sota del 35%.

LA FRASE

L’aigua que es tornarà al riu és de tanta qualitat com la que neix a les capçaleres
Marta Subirà
secretària de medi ambient i sostenibilitat

LA XIFRA

44
per cent de reserves d’aigua té avui Catalunya, que entrarà en estat d’alerta el mes d’abril que ve.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER