Societat

Societat

Cent entitats volen recursos contra la pobresa infantil

Són infants amb més trastorns de salut mental, malnutrició, obesitat, i problemes odontològics i oftalmològics

La falta d’aliments o viure un desnonament afecta el seu creixement

Un 29% dels infants catalans (prop de mig milió) es trobaven en risc de pobresa l’any 2015, segons les últimes dades de l’Idescat, i diferents representants d’entitats socials i professionals d’atenció a la infància van advertir ahir que, més enllà de les dades, són nens i nenes amb trastorns de salut mental , nutricionals, odontològics i oftalmològics. No és nou, però desenes d’entitats reunides ahir a l’Hospital Sant Joan de Déu van insistir ahir en la necessitat i la urgència de destinar recursos a pal·liar la pobresa infantil.

La salut era el tema central de la jornada organitzada per l’hospital juntament amb l’Associació Educativa Nova Quitxalla, però també s’hi va advertir que el nivell socioeducatiu de la família pot provocar que els fills creixin i arribin a adults no només amb pitjor salut, sinó també amb un nivell educatiu inferior a la mitjana.

“Estem recollint ara els efectes reals de la crisi”, indicava el director de l’Associació Educativa Nova Quitxalla, Carlos González. Altres entitats com Càritas o Creu Roja també han llançat fa poc crits d’alerta sobre el fet que tot i que les dades macroeconòmiques parlin de sortida de la crisi, hi ha moltes famílies que encara hi estan plenament immerses i tenen complicat sortir-se’n. González va explicar que l’atenció de les entitats arriba ja més enllà de l’anomenada pobres estructural, perquè famílies que abans tenien un petit negoci i anaven fent ara es troben en una situació de precarietat. Es troben també amb els “treballadors pobres”: persones que tenen feina, però no arriben a final de mes.

Efectes de l’estrès

“En un infant el cervell s’està desenvolupant i una situació de desnonament, manca d’aliments, falta de lleure o educació pot afectar-lo greument”, va advertir també la directora de l’Experiència del Pacient de l’Hospital de Sant Joan de Déu, Maria Dolors Navarro. Els experts detecten els efectes de situacions d’estrès en els infants. Si aquest estrès es manté en el temps “pot derivar en problemes d’ansietat, depressió, trastorns d’aprenentatge, dèficits d’atenció i un munt de patologies psicològiques i psiquiàtriques”, va assegurar.

En la mateixa línia, Navarro va plantejar que a l’hospital es detecten més consultes per atendre infants i adolescents i que, després, també es troben casos en què les famílies són incapaces de seguir el tractament que el professional mèdic els recepta. “No poden fer front a determinats consells –va detallar– com ara els que fan referència a tenir una dieta equilibrada o fer esport de forma regular, perquè no disposen de suficients recursos”.

Com a resultat de la Jornada sobre pobresa infantil i salut un centenar d’entitats han fet front comú amb una declaració per demanar a societat civil, les mateixes entitats i administracions actuar conjuntament i dedicar més recursos a trencar la pobresa hereditària. La reclamació és un pla d’actuació integral amb prou recursos i que administracions públiques i actors privats sumin esforços.

LA FRASE

Les persones que ho viuen de primera mà veuen que no es pot esperar més per trobar una solució
Maria Dolors Navarro
experiència del Pacient de l’hospital sant joan de déu

LA XIFRA

3
cops més
de psicofàrmacs consumeixen els infants de famílies amb pocs recursos que la resta de població infantil.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia