Societat

El primer concurs d’enceses, per als diables de Lo Golafre

Hi van participar prop de 500 diables d’onze colles

Una encesa conjunta per recordar els presos i exiliats va cloure l’acte

La Colla de Diables i Tambors Lo Golafre de Tortosa va ser la guanyadora de la primera edició del Concurs Nacional d’Enceses, organitzat per la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya , dissabte a la nit a Picamoixons (Alt Camp), sota una pluja que en alguns moments feia presagiar la suspensió de l’acte, que mai va arribar. La cita va reunir 470 diables d’onze colles d’arreu del Principat, escollides per sorteig entre totes les que s’hi van presentar, amb la condició que n’hi hagués un màxim de dues per vegueria.

Les colles van fer dues rondes puntuables. En la primera, podien fer servir un màxim de dinou diables i dos ceptrots. La pirotècnia i la figura eren lliures. En la segona, l’anomenada igualitària, les colles tenien només 15 minuts per triar entre la pirotècnia que els oferia l’organització i la improvisació d’una encesa. Les colles van sorprendre els presents amb ceptrots impossibles, amb coreografies i fent pujar uns diables a sobre dels altres. Finalment, el jurat va atorgar el primer premi a Lo Golafre; el segon, als Diables de Riudoms , i el tercer, a La Vella de Gràcia . El president de Lo Golafre, Paco Also, va explicar que la colla va decidir l’encesa de la primera ronda ara fa més d’un mes i mig, i que, des de llavors, s’ha assajat en clau de diables, de música i de pirotècnia, fins al punt d’haver-se traslladat fins a Benicarló per comprar-ne d’especial.

Amb suport electrònic

L’encesa guanyadora volia visibilitzar la perfecta harmonia entre els diables i els tabalers i, per això, hi havia fins a quatre ritmes diferents, coincidint amb els quatre tipus d’encesa, “fins a arribar a la bandera catalana en forma de V”. La dificultat de les enceses era tal que les forques duien un sistema electrònic, un botó, que havia provocat, prèviament, que les forques també tinguessin un suport especial. “Una feinada”, resumia el president d’aquesta entitat, que es va crear l’any 1985 i que té multitud de seccions: diables, tambors, batucada, fanfàrria per a la Festa del Renaixement, trompetes i tambors per Setmana Santa...

Also defensava una segona edició, “però amb colles noves; com a molt, les guanyadores d’aquest any podrien anar a fer-hi exhibició”. “Jo no soc de competir; per això –hi afegia– m’ha agradat tant el que he vist a Picamoixons: una gran germanor entre totes les colles, sense vencedors ni vençuts.” Un ambient que van copsar tots els assistents.

Un diable per cada dia de presó

El concurs va cloure amb una encesa conjunta en què van participar representants de les onze colles; concretament, 128 diables, un per cada dia que Oriol Junqueras i Joaquim Forn han passat a la presó d’Estremera. El seu record, juntament amb el de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i els exiliats a Brussel·les i a Suïssa –encara no se sabia que Clara Ponsatí era a la Gran Bretanya–, va ser molt present durant la cita, fins al punt que el conseller de Cultura, Lluís Puig, es va adreçar als assistents a través d’un vídeo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia