Societat

Una nevada de primavera i pluges intenses xopen la meitat nord del país

La neu cau en cotes baixes del Pirineu com ara Ripoll i Puigcerdà i obliga a restringir el trànsit en algunes vies

El vent bufa amb força al litoral

L’episodi de pluges, vent i neu que ha escombrat bona part del país de sud a nord des de dimarts a la nit i ben bé fins ahir a mitja tarda va deixar gruixos testimonials al Pirineu i molta acumulació d’aigua arreu, i va provocar puntualment problemes a les carreteres i els serveis. L’efecte més rellevant va ser la nevada que va afectar tot el Pirineu fins a cotes relativament baixes. Les llevaneu van haver d’actuar al Ripollès, sobretot a les valls de Camprodon i de Ribes. També a la Val d’Aran, al Pirineu lleidatà i a la Cerdanya. La collada de Toses es va haver de tallar a Alp per la caiguda d’uns arbres i al túnel del Cadí fins a mig matí s’hi va prohibir el pas de camions, i calia circular amb cadenes o rodes de contacte a l’accés nord fins que hi van passar les llevaneu. La neu va obligar a suspendre tres línies de transport escolar al Berguedà i calien cadenes en tres carreteres secundàries. El port de la Bonaigua es va tacar per risc d’allaus i al del Cantó s’hi va restringir el pas de camions de tercera categoria.

En bona part de la resta del territori la pluja va ser molt abundant, especialment a la meitat nord del país. El riu Ter va registrar 200 metres cúbics per segon al seu pas per Ripoll, és a dir, 28 vegades el seu cabal habitual a l’època; el riu Fluvià registrava 43 metres cúbics per segon al seu pas per Olot, i el Congost, 82 metres cúbics al seu pas per la Garriga. Els rius Ebre, Segre i Llobregat van multiplicar per dos el cabal respecte al que tenien fa tres dies i la Noguera Ribagorçana, per 49.

A la capital del Ripollès i a Olot, i aigües avall del Ter i del Fluvià, Protecció Civil va tancar l’accés als passejos fluvials i en diversos passadissos. Els afluents d’aquests dos rius també duien molt de cabal, entre altres el Llierca, el Freser i el Ritort.

Al nucli de Fabert de Molló, es van acumular 71,3 litres per metre quadrat; al pantà de Darnius, 71; al puig Sesolles, 66,5; a Sant Pau de Segúries, 64,9, majoritàriament en forma de neu i aiguaneu; a Viladrau, 63,2, i a la Bisbal d’Empordà, 61,3. Els pantans també van acumular aigua, com per exemple el de la Torrassa. Els Bombers de la Generalitat van rebre 67 avisos per vent i pluja, sobretot per inundacions de baixos i arbres i branques caiguts. El vent també va bufar amb força en punts del territori. Portbou va registrar el cop més fort, de 100 quilòmetres per hora, seguit dels anemòmetres del puig Sesolles i Sant Dimes de Montserrat, amb 91 i 79 quilòmetres per hora, respectivament, i dels de Badalona i Parets del Vallès, tots dos amb 72 quilòmetres per hora.

El migjorn i el xaloc van afectar tot el litoral català, amb onades que sobrepassaven els 4 metres a Barcelona i Tarragona i d’entre 3 i 4 metres a la resta de la costa.

LA XIFRA

49
centímetres
és el gruix de neu màxim acumulat ahir i es va registrar a Boí. A les cotes més baixes va ser testimonial.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll
societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Denuncien que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell segueix cremant

BOTARELL