Societat

La Setmana Medieval tindrà un campament de poble

Montblanc recupera enguany les Corts Medievals del 1414 i l’espasa d’honor s’atorgarà a Jordi Cuixart, president d’Òmnium

La Llegenda de Sant Jordi serà retransmesa en directe per TAC12

Arrenca avui la 31a Setmana Medieval de Montblanc amb un nou espai de recreació històrica permanent. El campament de poble se situarà, durant els dos caps de setmana de festa, al portal i a la muralla medieval de Sant Jordi, tot connectant-se amb l’espai de l’escola cavalleresca. Joan López, president de l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, ha explicat que “En aquesta zona ja hi ha els oficis artesans, que també s’hi mantindran. Volem mostrar la vida quotidiana de la gent corrent durant l’edat mitjana i, alhora, incentivar la participació de gent vestida de poble i donar valor al seu paper en la festa.”

Una altra de les novetats és la recuperació de la representació de les Corts Catalanes que van tenir lloc a Montblanc el 1414 i que van acabar sense acord. L’espectacle tindrà lloc a l’església de Santa Maria i representa fidelment aquell moment decisiu de la història de Catalunya. En finalitzar l’espectacle, es lliurarà l’espasa d’honor de l’Associació Medieval en reconeixement a la trajectòria en defensa de la cultura i les tradicions. Enguany s’atorgarà a Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, i serà recollida per la seva companya, Txell Bonet.

La Llegenda de Sant Jordi és l’espectacle més emblemàtic de la festa i enguany serà retransmès en directe per TAC12, demà dissabte a les 11 de la nit. “L’any passat, la celebració de l’aniversari dels 30 anys, amb l’estrena de l’impressionant drac de la Llegenda, ha augmentat encara més les ganes de participar a la festa dels montblanquins, així com també el ressò fora de la vila”, assegura Joan López.

Al costat dels grans espectacles ja tradicionals, l’entitat manté l’aposta per impulsar els de petit format i els infantils: es faran 62 actuacions d’una vintena d’espectacles gratuïts a les diferents places i carrers, on també s’hi situaran una vintena de tavernes. La pregonera de la festa és l’escriptora i periodista Empar Moliner.

Avui a la nit, després del pregó, tindrà lloc l’espectacle de la Dracum Nocte, seguit pel correfoc i el concert amb els grups Smoking Souls i Suu. El concert de Les Nits Malignes serà demà, amb la formació basca Juantxo Skalari&La Rude Band i els catalans Pirat’s Sound Sistema.

Més dades

Del 20 al 29 d’abril

Genuïna Fogonada a Mataró

M.J.R.

La festa de les roses, els llibres i la cultura popular i tradicional proposa a Mataró un programa amb una cinquantena d’activitats fins al 30 d’abril. A la plaça de Santa Anna s’hi instal·larà la Fira del Llibre des de demà, amb 12 parades, i diumenge se celebrarà la 42a edició del Llibre Gegant de Contes.

El 23 d’abril la ciutat es vestirà de festa des del matí. A partir de les 19.30 h se celebrarà la trobada de gegants, amb la participació d’una cinquantena de gegants i capgrossos. A la mateixa hora, davant de l’Ajuntament, es farà la tradicional actuació castellera de la Colla Capgrossos de Mataró. La festa del llibre i de la rosa s’acabarà amb la Fogonada, l’acte més genuí de la diada, en què el Drac de Mataró és el protagonista d’una versió adaptada de la llegenda de Sant Jordi, que començarà a les 22 h. L’espectacle arribarà al seu moment àlgid a la plaça de l’Ajuntament amb l’entrada en escena del cavaller Sant Jordi per alliberar la princesa, abans de donar pas al darrer i espectacular voltafoc, un esclat de foc i música al ritme de La Coixinera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia