Societat

El número tres del Vaticà serà jutjat a Austràlia per agressions sexuals

El cardenal George Pell s’encarrega de les finances vaticanes

Els càrrecs que afronta són presumptes abusos ocorreguts als anys setanta i noranta

Un tribunal d’Austràlia va anunciar ahir l’obertura d’una causa penal contra el cardenal George Pell, cap de les finances del Vaticà, per múltiples càrrecs històrics relacionats amb abusos sexuals. La jutgessa Belinda Wallington va estimar que hi ha prou proves per enjudiciar el prelat, de 76 anys, pels delictes sexuals que se li atribueixen, en la lectura de la sentència a la cort de districte de Melbourne.

El cardenal es va declarar “no culpable” de les acusacions, el nombre i detalls de les quals no es poden divulgar per motius legals. La lectura de la sentència va cloure una fase d’instrucció iniciada fa dos mesos en la qual la magistrada va descartar la majoria de les acusacions més greus presentades contra l’acusat.

Els càrrecs que afrontarà el cardenal es refereixen a presumptes ofenses sexuals ocorregudes als anys setanta quan era sacerdot a Ballarat, la seva ciutat natal, i en la dècada dels noranta, quan era arquebisbe de Melbourne. L’advocat de Pell, Robert Richter, va dir que la més “canalla” de les acusacions havia estat desestimada.

La jutgessa també va ordenar al processat quedar-se al país amb vista al procediment que se celebrarà en un tribunal de l’estat de Victòria, amb capital a Melbourne.

La decisió d’ahir ha estat el resultat d’un procés sumari que va començar el 5 de març contra Pell, a qui el papa Francesc va autoritzar un “període d’excedència” del càrrec de prefecte de la secretaria d’Economia del Vaticà.

Durant els primers deu dies de les vistes sumàries, desenes de testimonis van declarar a porta tancada, lluny del públic i dels mitjans. Pell, a qui la policia de Victòria va acusar formalment el juny del 2017, és l’autoritat de l’Església catòlica més eminent que afronta un judici per presumptes abusos sexuals en la història d’aquesta institució.

El procés va començar després que el cardenal declarés en tres ocasions com a testimoni davant la comissió reial que va investigar la resposta de les institucions públiques i religioses d’Austràlia als abusos sexuals de menors comesos al seu si. Segons aquesta comissió, l’Església catòlica va rebre queixes de 4.500 persones per presumptes abusos a menors comesos per uns 1.880 membres de la institució, sobretot sacerdots, entre el 1980 i el 2015. La comissió no va investigar els presumptes casos de pederàstia de Pell.

LA XIFRA

4.500
queixes
va rebre l’Església catòlica per presumptes abusos a menors comesos a Austràlia entre el 1980 i el 2015.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona