Salut

salut

Un total d'11.625 gironins prenen deu fàrmacs al dia

Un grup gironí d'experts alerta dels efectes adversos de prendre alguns medicaments de forma innecessària

Demà, comença una campanya per fomentar un ús segur dels fàrmacs

El principi minimalista de menys és més també és aplicable a l'hora de consumir medicaments. Almenys en tres grups de fàrmacs que han estat analitzats pel grup de professionals que lideren el projecte de desprescripció farmacèutica de l'Institut Català de la Salut (ProDesGi) i que s'ha vist que són susceptibles de provocar efectes adversos si es prenen innecessàriament. Són els tranquil·litzants, les estatines (medicaments per lluitar contra el colesterol dolent) i els inhibidors de la bomba de protons (IBP), els mal anomenats protectors d'estómac, que es prenen per evitar l'acidesa d'estómac. D'acord amb les dades analitzades per aquest grup d'experts, a les àrees bàsiques de salut (ABS) de l'ICS Girona, que té una població de referència de 550.000 habitants, hi ha 11.625 pacients que prenen diàriament un mínim de deu medicaments. D'aquests, un 79,5% (9.243 persones) són més grans de 65 anys i consumeixen més de deu medicaments al dia. I hi ha 834 gironins majors de 65 anys que diàriament prenen més de quinze fàrmacs. En relació als tres grups de medicaments esmentats, diàriament, un 6,5% de la població pren pastilles per dormir o tranquil·litzants, un 7,1% consumeix estatines i un 10%, IBP. L'any passat, a la regió sanitària de Girona, es van dispensar 13.427.712 envasos de medicaments prescrits i finançats pel sistema públic. D'aquests, 933.777 van ser IBP, 893.672, tranquil·litzants i 790.942, estatines.

La responsable de farmàcia de primària de l'ICS i coordinadora del grup de treball de ProDesGi, Àngels Pellicer, ha explicat que els tranquil·litzants, la droga més consumida per les dones de més de 35 anys, tenen una eficàcia limitada, no superior a les quatre setmanes. I el seu consum entre les persones grans augmenta el risc de caigudes, i en conseqüència de fractures, així com la pèrdua de memòria. En relació a les estatines, Pellicer va indicar que un consum perllongat d'aquestes substàncies pot originar dolors musculars en els pacients, principalment entre la gent gran. Pel que fa als “protectors d'estómac”, el consum prolongat pot provocar una disminució de l'absorció de les vitamines, augmenta el risc de patir una malaltia renal crònica i també osteoporosi, cosa que incrementa el risc de fractura de maluc. “El problema amb el consum d'alguns medicaments, com ara els mal anomenats protectors d'estómac, és que es banalitzen i, aleshores, es perd la consciència que es tracta d'un fàrmac. Una píndola, per petita que sigui, no és inofensiva”, exposa Pellicer.

Arran del treball fet per aquest grup, l'ICS, l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) i la Fundació Hospital d'Olot posaran en marxa, demà, una campanya per fomentar un bon ús dels medicaments entre els professionals de l'atenció primària i els usuaris. La campanya es farà de forma interna –a través de les intranets corporatives– i s'adreçarà a la població per mitjà de missatges que apareixeran a les pantalles dels CAP i de què es farà difusió per les xarxes socials, com ara Twitter.

LES XIFRES

834
gironins
més grans de 65 anys prenen més de quinze medicaments diàriament.

LES PIULADES DE LA CAMPANYA AMB L'ETIQUETA #BONÚSMEDICAMENT

102
gironins
de cada 1.000 es pren diàriament un medicament per l'acidesa d'estómac, segons dades del 2016.
13,4
milions
d'envasos de medicaments prescrits es van prescriure l'any passat a la regió sanitària de Girona.
No hi ha medicaments per a tota la vida
Necessitem medicaments per a tot? Desmedicalitzem la vida
No tractem la xifra de colesterol. Tractem el risc de cada persona
Els mal anomenats protectors d'estómac no són sempre necessaris
Guanyem salut evitant l'ús perllongat de les pastilles per dormir i per a l'ansietat
Alguns medicaments tenen efectes diferents en la gent gran


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia