Salut

TONI RAMÍREZ

PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ SANT TOMÀS

“Cobrim tota la vida de l’usuari”

“Fa 50 anys els pares s’espavilaven com podien i molta canalla encara estava tancada a casa”

“És un col·lectiu que se’n surt molt bé, de tot”

Un lligam de 35 anys.
Toni Ramírez Juvany (Taradell, 1948) està especialitzat amb un mestratge industrial. En la seva trajectòria professional ha exercit de mecànic industrial i d’empresari del sector de la construcció i la rehabilitació d’espais. Té una filla amb discapacitat intel·lectual i està vinculat a l’Associació Sant Tomàs des de l’any 1992.

El 1967 va posar-se en marxa a Vic l’escola d’educació especial L’Estel. Era l’embrió de l’actual Associació Sant Tomàs, una entitat per a persones amb discapacitat intel·lectual d’Osona que avui celebra el 50è aniversari. El seu president, Toni Ramírez, fa balanç.

Com estava Osona fa 50 anys, pel que fa a serveis per a persones amb discapacitat intel·lectual?
No hi havia absolutament res dedicat a aquest col·lectiu. Els pares s’espavilaven com podien i molta canalla encara estava tancada a casa. El psiquiatre infantil Lluís Folch va dir a Màrius Cassany, el primer president de l’associació: “El que tu has de fer és muntar una escola a Vic.” Set famílies es van començar a organitzar i van obrir L’Estel, amb nou alumnes.
El 2016 tenien 2.054 socis, entre actius, col·laboradors i protectors. Han anat anant en augment?
Hi ha hagut alts i baixos. Moltes de les baixes provenen de desaparicions per llei natural, però amb les campanyes de captació la comarca sempre ens ha respost.
L’any passat van atendre 1.784 persones, 90 de les quals estaven inserides en empreses. Com respon l’empresariat?
En general respon molt bé, però encara hi ha empreses que no ho coneixen o no acaben de confiar-hi. Jo faria una crida perquè no tinguin por, perquè és un col·lectiu que se’n surt molt bé, de tot. A més, per la tranquil·litat de l’empresa sempre van amb un monitor.
La societat encara tanca les portes al discapacitat intel·lectual?
Sí, de tant en tant es troba gent, tot i que per sort cada vegada menys. Fins i tot ens hem trobat que no ens han deixat entrar en algun bar.
El que deu preocupar molt als pares és què passarà amb aquestes persones quan ells no hi siguin. Quina resposta els poden donar?
Sant Tomàs és de les poques institucions on realment cobrim tota la vida de l’usuari, des que es detecta el problema a la persona amb necessitat. Des de petit té assegurada l’escola, el treball, l’habitatge, l’oci... Té totes les facetes de la seva vida cobertes i això per a les famílies és una tranquil·litat enorme, no es paga amb diners, i parlo també com a pare d’una nena afectada. Per això també es va constituir la Fundació Tutelar L’Esguard, compartida amb el Vallès Oriental i que creix cada dia.
Avui Sant Tomàs ofereix deu serveis, des del centre Tris Tras fins al servei d’habitatge Clarella. Quina és la pròxima mancança que l’associació hauria de poder cobrir?
Ara hem acabat el nou edifici per al Tris Tras, servei que atén més de nou-cents infants de 0 a 6 anys entre els tres centres de la comarca. Era una mancança molt urgent que teníem i el mes que ve s’inaugurarà. Ara, un dels projectes més prioritaris és una llar residència per a gent d’edat avançada, perquè el nostre col·lectiu se’ns ha fet gran. Quan es va fer l’edifici nou de Riudeperes, a Calldetenes, es va guardar un espai per si havíem de menester-lo per a una urgència. Allà t’hi cabran vuit o deu places, com a màxim. Pot ser una sortida per anar esperant la solució definitiva.
Quin pressupost té Sant Tomàs i d’on provenen els ingressos?
El nostre pressupost és de 18 milions d’euros. El 63% dels ingressos provenen de les administracions públiques; un 35%, de fons propis, i un 2%, de privats. La Generalitat és la nostra principal font de finançament, més del 50%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró