Salut

Una quarta part de la població de la regió fuma diàriament

Un 18,2% ha deixat de fumar, segons l’Enquesta de Salut del 2016

El sondeig també revela que dues de cada deu persones no dormen prou

El 34,5% admet tenir sobrepès i el 15,3% es declara obès

Quatre de cada deu enquestats diuen que tenen bona salut

El 24,8% de la població de la Catalunya Central fuma diàriament i el 18,2% ha deixat de fumar. Sis de cada deu enquestats asseguren no haver fumat mai i un 1,3% diu ser fumador ocasional. Al 8% de les llars hi ha un fumador i al 2,5% n’hi ha dos o més. Són dades que s’extreuen de l’Enquesta de Salut de Catalunya de l’any 2016 que elabora cada any el Departament de Salut i que per primer cop ofereix dades per regions sanitàries. Aquest estudi també conclou que dues de cada deu persones dormen menys de les vuit hores recomanades. El 34,5% admet tenir sobrepès i el 15,3% es declara obès.

L’Enquesta de Salut ha entrevistat 756 persones de la regió –hi viuen més de mig milió de persones– que responen preguntes sobretot d’hàbits saludables i estat de salut però també de situació social i demogràfica, com ara qui fa les feines de neteja a casa, quanta gent viu a la llar, situació laboral o quin nivell d’estudis té l’enquestat. Pel que fa a l’estat de salut, una de les primeres preguntes és quina salut dirien que tenen. Quatre de cada deu responen que tenen bona salut, tres de cada deu, molt bona, i un de cada deu, excel·lent. En canvi, hi ha un petit percentatge dels entrevistats que considera que té mala salut o que qualifiquen la seva situació de regular.

Sobre el pes, el sondeig conclou que el 46% de la població adulta d’entre 18 i 74 anys té un pes normal en relació amb la seva alçada. El 35,5% té sobrepès i el 15,3% es declara obès. Per contra, un 2,4% dels enquestats pesa menys del que seria normal per la seva alçada. El consum dels medicaments per aprimar-se és gairebé residual (0,2%). El 22% afirma que li han detectat que té el nivell de colesterol elevat.

Què mengem?

En aquest sentit, l’enquesta es fixa en els hàbits saludables pel que fa al menjar i a l’exercici físic. Com a hàbits positius, l’estudi conclou que només un 8% de la població admet que no consumeix verdura ni fruita. De peces de fruita, a la regió se’n mengen de mitjana dues i mitja per persona. D’altra banda, el 54% de la població no menja carn vermella i el 28% en menja una ració cada dia. Pel que fa al peix, el 36% en menja dues racions a la setmana. El 94% usa oli d’oliva per cuinar.

Pel que fa als mals hàbits –segons les recomanacions dels experts d’una dieta saludable– és positiu el fet que el 73,5% assegura que no pren begudes ensucrades. Per contra, el 15,9% afirma que en pren una al dia i el 10,6, més d’una diàriament. De mitjana, la població de la regió pren el que no arribaria a mitja beguda diària. Pel que fa a la brioixeria industrial, en canvi, el nombre de persones que no en consumeixen baixa a un 39%. I hi ha més d’un trenta per cent de persones que en consumeixen cada setmana tres brioixos o més. De mitjana, cada veí menja per setmana dues peces de pastisseria industrial.

Pel que fa a l’exercici físic, la dada negativa és que més de la meitat de la població de la Catalunya Central es desplaça sempre en cotxe o moto, una xifra molt superior al 41% que es registra de mitjana a Catalunya. En canvi, el 37% va a peu. La xifra també és superior a la mitjana. Tres de cada deu nens i nenes entre cinc i disset anys fa una hora d’exercici físic a la setmana.

L’Enquesta de Salut també es fixa en el consum de begudes alcohòliques. Mentre que el 65% dels enquestats assegura que no beu vi, el 24% afirma que en beu entre una i sis copes a la setmana. L’enquesta diferencia entre el consum en dies feiners i en cap de setmana. Un 11% dels entrevistats afirma que beu vi diàriament en dies feiners, mentre que el consum puja al 24% el cap de setmana. L’estudi fa la mateixa diferenciació amb la cervesa. I en aquest cas, passa a la inversa: el 79% afirma que pren una cervesa en dies feiners, mentre que el cap de setmana és el 45% dels enquestats els que diuen beure una cervesa. També és més alt el consum de cigalons en dies feiners que en dies festius.

LA XIFRA

756
persones
van ser entrevistades a la regió central per elaborar l’Enquesta de Salut de l’any 2016
Benestar psicològic

Entre els que menys relaxats se senten

El 21,1% dels enquestats a la Catalunya Central assegura que se sent sempre relaxat. És una de les xifres més baixes de Catalunya, només superada per Barcelona. On menys estrès tenen és a Girona i al Camp de Tarragona. Sobre benestar psicològic, l’enquesta també pregunta per exemple, si el ciutadà se sent estimat. En aquest cas, el 60% diu que sempre i el 33%, sovint. El 37,5% se sent sempre alegre i només el 4,6% s’hi sent poques vegades. A més, el 72% considera que rep el suport del seu entorn que desitja, diversos punts per sobre de la mitjana catalana, que se situa en el 65,3%. La majoria també afirma tenir algú al seu entorn a qui poder explicar si té algun problema.

Atenció mèdica

Més d’un cop l’any a urgències de mitjana

De mitjana els usuaris de la regió sanitària de la Catalunya Central han usat 1,66 vegades el servei d’urgències l’últim any. El 70% assegura que hi ha anat un cop en dotze mesos, i el 30% hi ha anat dos cops o més. És una xifra similar a la mitjana catalana. La majoria van a l’hospital públic o al centre d’atenció primària. Pel que fa a les hospitalitzacions, el 7,1% assegura que l’últim any ha hagut de quedar ingressat en un hospital. El 84% assegura que hi ha estat un cop en dotze mesos. Tot i que hi ha un 3,7% que afirma que l’han hagut d’hospitalitzar cinc cops o més. La mitjana d’hospitalitzacions és d’1,34 cops per persona i any, lleugerament per sobre que al conjunt de Catalunya. El 13,5% creu que quan va acudir al metge la seva consulta no va ser atesa.

Cobertura sanitària

Menys mútues privades que a Catalunya

A les comarques centrals, un 13,6% dels enquestats diuen que tenen contractada una assegurança sanitària particular privada. És un percentatge que se situa deu punts per sota de la mitjana catalana (23,2%) i és la xifra més baixa en comparació amb la resta de regions sanitàries. Les més altes són Barcelona i Lleida. De fet, a la regió el 85,4% de ciutadans preguntats responen que només tenen cobertura sanitària pública, mentre que al conjunt del país, la xifra baixa al 74%. Sobre l’ús que fan del servei, el 16% assegura que l’últim any no ha usat ni la medicina pública ni la privada, el 75,8% ha necessitat acudir a la sanitat pública en algun moment i el 4,5% han anat a la mútua (sigui particular o d’empresa). Els enquestats es mostren satisfets de l’atenció.

Fàrmacs

Més ús de medicaments antidepressius

La regió sanitària central és, de tot Catalunya, on més antidepressius recepta el metge. I el mateix passa amb els medicaments tranquil·litzants o sedants i amb els que ajuden a dormir. En el primer cas, si la mitjana d’ús de fàrmacs antidepressius és del 7,7%, a la Catalunya Central arriba al 12,3%. L’àrea on menys enquestats expliquen que han pres antidepressius durant els dos últims dies és a l’Alt Pirineu i Aran (5,2%). Pel que fa als tranquil·litzants, es manté el mateix patró. On menys s’usen és a l’Alt Pirineu (5,4%) i on més, a la Catalunya Central (12%). Finalment, un 10,7% de població de la regió central pren medicació per dormir, davant el 6,6% de mitjana.

Al·lèrgies

El 16% té alguna al·lèrgia crònica i al 2% li cal medicar-se

La incidència de les al·lèrgies entre els enquestats a la Catalunya Central és lleugerament superior a la mitjana catalana i arriba al 16,2%. El 2% assegura també que es medica habitualment per combatre’n els símptomes. El mateix passa amb la incidència de l’asma en adults. Si en el cas de Catalunya afecta un 6% dels enquestats, a la regió central la xifra puja fins al 8,7%, el percentatge més alt en comparació amb la resta de regions sanitàries. La bronquitis crònica afecta el 5,7% de la població. L’enquesta també pregunta pels problemes de pell. En aquest cas, la regió sanitària central també registra la xifra més alta. Segons els enquestats, afecta el 8,9% de la població mentre que la mitjana catalana se situa en el 6,8%.

Prevenció

Un 43% de dones s’ha fet una mamografia l’últim any

Quatre de cada deu dones afirma haver-se fet una mamografia fa menys d’un any. Tot i això, també hi ha un 7,6% de dones que diuen que fa més de tres anys que no es fan aquesta prova que permet una detecció precoç d’un possible càncer de mama. El 63,7% assegura que es fa aquesta prova a través del programa de detecció precoç del càncer de mama. A més, el 45% assegura també que durant l’últim any s’ha fet una citologia vaginal, prova preventiva que en aquest cas per exemple permet detectar un càncer de coll d’úter.

L’enquesta també pregunta sobre altres proves preventives com la colonoscòpia –s’hi han sotmès el 23,8% de les persones de més de quaranta anys–. El 18,5% s’ha fet aquesta prova en l’últim any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida