Salut

Primer pas del Congrés per despenalitzar l’eutanàsia

El Parlament trasllada a la cambra baixa una proposta de llei aprovada al juliol

La iniciativa defensa el dret a una mort digna i reclama eximir de responsabilitats els qui ajudin algú a morir

El debat sobre la despenalització i regulació de l’eutanàsia i del suïcidi assistit va tornar ahir al Congrés dels Diputats. Aquesta vegada per mitjà del Parlament, que va proposar una reforma del Codi Penal per permetre una “mort digna”. Les diputades Alba Vergés (ERC), Assumpta Escarp (PSC) i Marta Ribas (Catalunya en Comú-Podem) van presentar la proposició de llei aprovada a la cambra catalana el mes de juliol passat apel·lant al “dret a decidir sobre la pròpia vida”, el qual inclou també la mort. Tots els grups, excepte el PP i Unión del Pueblo Navarro (UPN), que s’hi van mostrar en contra, i Ciutadans, que s’abstindrà, van avançar el seu suport a la iniciativa. Tot i així, les votacions es van ajornar fins demà per la coincidència del ple de la cambra baixa amb el del Senat.

La proposta reclama la reforma de l’article 143.4 del Codi Penal per despenalitzar l’eutanàsia i eximir de responsabilitat penal els qui ajudin a morir una persona amb una malaltia terminal o incurable que li provoca patiment físic o psíquic greu. Actualment, el marc legal preveu penes de presó d’entre dos i cinc anys per a qui “cooperi amb actes necessaris al suïcidi d’una persona”, i estableix un càstig d’entre sis i deu anys de presó en els casos en què la cooperació arriba a causar la mort.

“La por al patiment insuportable pesa més que el tabú imperant de la mort”, va mantenir Vergés en la seva intervenció, i va recriminar que “encara no s’hagi donat resposta” a un dret amb un “suport social majoritari i creixent”. En la mateixa línia, Ribas va defensar que cadascú pugui decidir “a partir de quin moment el trajecte que queda fins a la mort ja no és de dignitat”. “No es tracta d’imposar cap creença, cap ètica ni cap religió”, va dir Ribas, que va assenyalar que despenalitzar l’eutanàsia “no restarà llibertats a ningú que vulgui morir quan ho marqui la naturalesa”. La diputada del PSOE Lídia Guinart, favorable a la iniciativa, va apostar per una regulació de l’eutanàsia com la que recull la proposició de llei presentada pels socialistes la setmana passada, que confia que prosperi.

Per la seva banda, el PP va rebutjar la proposta recordant que la Constitució no preveu l’eutanàsia i que no pertany a la medicina. “El pacient no demanarà morir. Ningú vol morir”, va dir la diputada Pilar Cortés. “No pot ser que l’única resposta que es doni a un pacient que està en el procés final de la seva vida sigui avançar-li la mort”, va criticar. Ciutadans, que tampoc va secundar la proposta, es va mostrar a favor de regular la qüestió, però va recriminar que la proposta del Parlament “només protegeix els qui practiquen l’eutanàsia, i s’oblida dels pacients que pateixen”.

LA FRASE

Cadascú ha de tenir llibertat per decidir a partir de quin moment el trajecte fins a la mort ja no és de dignitat
Marta Ribas
diputada de catalunya en comú - podem

Altres intents de regular la qüestió

La proposta del Parlament de Catalunya no és el primer intent de modificar el marc legal pel qual es regeixen l’eutanàsia i el suïcidi assistit. Sense anar gaire lluny, el PSOE va presentar la setmana passada una proposició de llei que també defensa despenalitzar l’eutanàsia, així com incloure-la en la cartera de serveis de la sanitat pública. La iniciativa arribava un any després que el mateix PSOE rebutgés una proposta similar de Podemos. La formació morada va obrir el debat el gener de l’any passat defensant el dret a una “vida digna fins al final”. El text no va ser aprovat, i el partit va reaccionar presentant una esmena a la totalitat a la llei de mort digna impulsada per Ciutadans, que va ser tombada de nou. La iniciativa del grup taronja, en canvi, no aposta per la legalització de l’eutanàsia, sinó que reclama garantir que l’etapa final de la vida dels pacients sigui digna mitjançant les cures pal·liatives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona