Salut

Salut

Dormir més, un repte?

Millorar la qualitat del son permet reduir el risc de patir malalties cardiovasculars i diabetis

Una hora de son fa augmentar un 16% la rendibilitat l’endemà, segons els experts, amb especial incidència en l’àmbit laboral

Experts internacionals van presentar al CosmoCaixa de Barcelona les conclusions del Manifest del son, un document que reivindica la necessitat de dormir per evitar un deteriorament de l’estat de salut i afavorir un millor envelliment. En aquest sentit, tots els ponents coincideixen a assenyalar el son com un dels quatre pilars imprescindibles per aconseguir un nivell de benestar acceptable, juntament amb l’exercici, l’estabilitat emocional i una dieta equilibrada.

Una millor gestió de la quantitat i la qualitat de les hores de son provocaria, paral·lelament, un impacte positiu en els llocs de treball. El responsable de salut infantil a l’Escola de Medicina de la Universitat de Missouri, David Gozal, considera el son un element “important i imprescindible per augmentar la productivitat laboral”. Dins d’aquest àmbit, proposa la implantació d’una breu migdiada com una aposta clara per augmentar la rendibilitat a la feina. “Haurien de ser parades per dormir uns vint minuts”, assenyala Gozal, però deixa clar que mesures com aquesta només són recomanacions: “S’han de facilitar noves oportunitats, no fer imposicions, perquè obligar a complir noves lleis no dona resultats.” És per això que aposta per la divulgació per aconseguir que la població gaudeixi d’una “llibertat individual educada i informada”. Ferran Barbé, responsable de l’hospital Arnau de Vilanova i de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, llança la pilota als ciutadans i els situa com a “punt de partida d’aquest procés de canvi”. Per començar, caldria tenir uns horaris més adequats: “Despertar-nos i esmorzar quan encara és de nit, sortir a treballar quan s’està fent de dia, dinar a la una del migdia, fer migdiada si podem, sortir de treballar a les cinc –o no més tard de les sis–, sopar a les vuit i anar a dormir a les deu.” Aquesta és la recepta ideal, que també implicaria una reforma de l’horari dels comerços, que haurien de tancar a les sis, però no implicaria “una reducció de la seva facturació, perquè, per exemple, la gent ja s’ha acostumat que els bancs no obrin a la tarda” sense que n’hagin sortit perjudicats.

L’eliminació de l’horari d’estiu és una prioritat per evitar un desequilibri de la salut dels sectors més vulnerables, la gent gran i els nens. “Quedar-nos tot l’any amb l’horari d’hivern és el que sembla, a priori, més raonable”, assenyala Barbé, que també assegura que el nombre d’hores que ha de dormir cada persona “ve marcat genèticament”, tot i que “podem intentar modificar l’hàbit de l’hora que anem a dormir”. Tanmateix, un adult hauria de dormir, de mitjana, entre set i vuit hores cada dia, i les dones necessiten 30 minuts més. “Dormir una hora més fa augmentar un 16% la nostra productivitat durant el dia”, exposa Gozal, i avisa que intentar resistir-se a la son és fruit “d’una gran ignorància”, i al final “s’haurà de pagar un preu”, com ara contraure malalties cardiovasculars o diabetis. En aquest sentit, inculcar el valor del son entre els nens és “imprescindible”, ja que, si no dormen bé, “en patiran les conseqüències quan siguin grans”. Per fer possible aquesta “inversió de futur”, com en diuen els experts, proposen Lleida per crear l’Sleep Smart City, un projecte que permetrà monitorar els ciutadans mentre dormen amb la finalitat de millorar la qualitat del son.

“Resistir-se a la son és ignorància. Si no es dorm bé, s’acaba pagant un preu”,
assegura David Gozal, responsable de salut infantil a l’Escola de Medicina de la Universitat de Missouri.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA