Salut

La Generalitat destina 100 M€ a l’atenció primària

El Departament de Salut posa al centre de les seves polítiques aquest àmbit assistencial, com a motor del sistema públic sanitari

Es destinen 100 milions d’euros a millorar les condicions laborals dels professionals i a reduir la pressió assistencial

L’atenció primària rep una nota de 7,36 dels ciutadans (Baròmetre sanitari de Catalunya, 2017)
Els CAP van fer més de 46 milions de visites l’any passat, un 0,4% més que el 2016 (Central de Resultats, 2017)

Per millorar l’atenció en salut, la Generalitat, a través del Departament de Salut, fa propostes i accions perquè el sistema públic català mantingui la seva excel·lència i es millori la situació de dues de les línies estratègiques en salut d’aquesta legislatura: l’atenció primària i els professionals.

Per al govern, l’atenció primària és l’estructura motora del desplegament del sistema sanitari al territori. És essencial, i dona coherència a una visió completa de la persona (biològica, social i psicològica). Per això, el sistema de salut bascula al voltant de primària, oferint una visió integral de la salut dels ciutadans.

Actualment, els professionals que hi treballen tenen una elevada pressió assistencial. Per aquest motiu, la Generalitat, conscient que la millora de l’atenció primària suposa la millora del sistema públic de salut a Catalunya, ha anunciat un paquet de mesures per abordar aquestes necessitats, amb una injecció total de 100 milions d’euros.

Aquesta inversió suposa l’apoderament de les direccions d’atenció primària, l’abordatge de la sobrecàrrega laboral, la millora de les condicions de treball i l’autonomia dels equips. Tot plegat perquè els professionals puguin treballar amb més eficiència, apoderar, donar prestigi i fer més fàcil i més clínic el treball del personal mèdic.

Estratègia nacional d’atenció primària i salut comunitària

El compromís del Departament de Salut amb l’atenció primària també es posa de manifest amb el desplegament de l’Estratègia nacional d’atenció primària i salut comunitària (Enapisc), un pla que tracta de la realitat socioeconòmica desigual del territori amb l’orientació comunitària que ha de tenir l’atenció primària. L’Enapisc preveu la necessitat d’incorporar més professionals a primària, ja que inclou nous serveis: més treballadors socials, administratius sanitaris, psicòlegs i nutricionistes. També implica un reforç dels professionals en salut mental, sobretot pel que fa als que atenen la població infantil i juvenil, fins al punt que s’han triplicat els professionals especialistes en salut mental als centres d’atenció primària (CAP), passant de 100 el 2017 a 300 aquest any.

Més inversió en CAP: deu centres nous

La Generalitat també té previst millorar la qualitat de vida dels professionals invertint en equipaments de primària. En aquesta legislatura i l’anterior, s’han estrenat més de deu CAP i dos centres d’urgències d’atenció primària (CUAP), i s’han renovat i ampliat dos CAP més. A això cal afegir-hi dos CAP en obres i quatre equipaments ja projectats (tres CAP i un CUAP).

100 milions d’euros per a unes condicions millors

-Disminuir la sobrecàrrega dels professionals mèdics. Per aconseguir-ho, es contractaran 250 metges de família per cobrir les baixes i vacances. -Reconèixer la carrera professional i millorar la retribució dels serveis de guàrdia d’urgències. -Recuperar els complements per objectius. -Facilitar l’autoorganització dels equips d’atenció primària, desburocratitzar la feina a la consulta i augmentar la capacitat de resolució en l’àmbit de l’atenció primària. -Destinar una partida específica a primària, inclosa, per primera vegada, al Pla integral d’urgències de Catalunya (PIUC).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES