Salut

Fàrmac eficaç per al pitjor càncer d’endometri

El compost és capaç de matar les cèl·lules canceroses i preservar les sanes

Científics de l’Institut d’Investigació del Vall d’Hebron (VHIR) i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Lleida (IRBLleida) han demostrat l’eficàcia d’un nou fàrmac per lluitar contra el càncer d’endometri més agressiu i mortal. Els tumors a la mucosa que recobreix l’interior de l’úter presenten taxes de supervivència d’un 75%, però n’hi ha un tipus, els càncers no endometrioides, que solen ser resistents a la quimioteràpia i duen associada una mortaldat més elevada. El fàrmac desenvolupat per la farmacèutica catalana AbilityPharma, anomenat ABTL0812, mata les cèl·lules canceroses de l’endometri sense afectar les cèl·lules sanes, reduint els nivells de toxicitat.

“És un fàrmac per a les dones que se’ns moren”, remarca la doctora Eva Colás, una de les autores de l’estudi en què se n’ha demostrat la viabilitat. Actualment s’està provant amb pacients amb tumors avançats o metastàtics per avaluar-ne l’eficàcia clínica, però les esperances dipositades són altes perquè ja se’n va veure l’eficàcia en ratolins i també en humans. “En el primer assaig, quan només s’avaluava la toxicitat i els efectes secundaris, va tenir la malaltia estabilitzada durant catorze mesos tot i estar en un estadi avançat, de manera que les dades preliminars són molt bones”, explica Colás.

El nou compost és un inhibidor que activa el procés d’autofàgia i mort de les cèl·lules tumorals, però també s’ha constatat que pot tenir un altre efecte: és capaç de frenar la progressió tumoral. Així doncs, Antonio Gil, cap de servei de ginecologia de l’hospital Vall d’Hebron i coautor de l’estudi, remarca que se’n podria arribar a estudiar un ús preventiu per evitar que les persones amb lesions a l’endometri, un dels factors precursors dels tumors, els acabessin desenvolupant.

El càncer d’endometri és el sisè càncer més mortal de la dona i el primer relacionat amb el tracte genital inferior. A Catalunya, cada any se’n detecten uns 11 casos per cada 100.000 pacients, habitualment al voltant del moment de la menopausa. Les causes no estan del tot clares, però solen associar-se amb l’obesitat, la diabetis o l’alta presència d’estrògens en la dona.

El tractament habitual és la cirurgia, que pot anar complementada amb químio o radioteràpia. Les taxes de mortalitat han augmentat els últims anys perquè les dones tenen més esperança de vida i els càncers en edats avançades són més agressius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Tarragona estudiarà si cal reforç dels mossos pel dispositiu de la Fira d’Abril

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona