Salut

La radioteràpia durant la cirurgia arriba a Girona i a Badalona

Es poden beneficiar d’aquesta tècnica pacients de càncer de mama que tenen un bon pronòstic

L’Institut Català d’Oncologia (ICO) de Girona i el de Badalona, conjuntament amb els hospitals de referència del territori (hospital Josep Trueta i Germans Trias i Pujol, respectivament) ofereixen des de fa algunes setmanes el servei de radioteràpia intraoperatòria, adreçat a pacients amb càncer de mama. Amb aquesta tècnica, en el mateix moment de la intervenció quirúrgica per a l’extracció del tumor s’aplica radiació sobre la base tumoral amb l’objectiu d’evitar que les cèl·lules canceroses es reprodueixin. A la base tumoral és on es produeixen més del 90% de les recaigudes.

Es poden beneficiar d’aquesta tècnica pacients de més de 60 anys, amb un tumor de mama de baix risc i sense afectació als ganglis, és a dir, que tenen un bon pronòstic. Són entre el 5% i el 7% de les pacients amb càncer de mama que es tracten en aquests dos centres, segons l’ICO. Aquesta tractament, que s’aplica per mitjà d’un equip portàtil i que acostuma a durar vint minuts, substitueix les sessions de radioteràpia posteriors i es mantenen les mateixes taxes de guariment que amb la teràpia convencional. Tot plegat, redunda en una millor qualitat de vida dels pacients.

El 30% dels tumors en dones

El càncer de mama és el més freqüent en les dones a Catalunya, amb prop de 4.600 casos a l’any, la qual cosa representa gairebé el 30% de tots els tumors en dones. La taxa de supervivència ha augmentat considerablement gràcies als nous fàrmacs i tractaments i en aquests moments se situa, als cinc anys del diagnòstic, en el 85%. La tècnica de la radioteràpia intraoperatòria és un avenç en l’evolució dels tractaments de càncer de mama menys agressius, segons destaca l’ICO. Amb la seva implantació als centres de Girona i Badalona, tota la xarxa de l’Institut Català d’Oncologia disposa d’aquesta tècnica, que el 2015 es va posar en marxa a l’ICO Hospitalet de Llobregat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró