Salut

Els equips mòbils de salut mental van atendre 346 pacients

Els professionals d’aquestes unitats ajuden persones amb trastorns mentals a seguir el tractament

El nombre d’ingressos hospitalaris ha baixat un 20%

Els equips mòbils de salut mental de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) van atendre, l’any passat, 346 pacients. Fa un any i mig que l’IAS va posar en funcionament a comarques gironines, i de manera gradual, vuit equips mòbils de professionals, els anomenats equips PSI (programa de suport individualitzat) en salut mental o gestors de casos, formats per un total de dotze professionals. Set d’aquests són equips ajuden persones que són pacients de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’IAS que tenen problemes en la vinculació amb el seu centre de salut mental per seguir el tractament habitual. L’any 2018, aquests set equips –integrats per professionals de la infermeria, treballadors i educadors socials– van atendre 203 persones. Un 75% d’aquests casos són pacients complexos: més de la meitat, un 53%, responen a trastorns psicòtics. Només un 12,4% d’aquests 162 pacients van requerir ingrés hospitalari. El vuitè equip PSI dona suport específic a les persones ingressades al centre obert penitenciari de Girona que necessiten ajuda a l’hora de fer la transició a la vida comunitària a causa de problemes de salut mental i addiccions. L’any 2018, aquest equip va atendre 52 persones. L’activitat assistencial directa en la comunitat, juntament amb altres mesures, ha contribuït a reduir en un 20% el nombre d’ingressos hospitalaris respecte al 2017.

Servei per als sensellar

El novè equip atén persones sense llar. Es coneix com a Esmas (equip de salut mental per a persones sense llar) i està format per dos infermers i un psiquiatra. Es va posar en marxa a finals del 2017 per intervenir a Girona i Salt. Té cura de persones amb diagnòstic de trastorn mental greu o addiccions, totalment desvinculades dels serveis d’atenció a la salut mental i que resideixen al carrer, en un habitatge precari o al centre d’acollida La Sopa. L’any 2018, l’equip d’aquest programa va atendre 91 persones; 45, per problemes de salut mental i 17, per problemes d’addiccions. Les persones tractades per l’Esmas responen a diagnòstics complexos de salut mental, amb problemes combinats de dependència de substàncies, malalties orgàniques, i amb problemes socials i econòmics greus. Un 41,94% són de nacionalitat espanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona