Salut

Nous mamògrafs digitals al Trueta i al Santa Caterina

Els nous aparells fan mamografies en 3D i això ajuda a fer que el diagnòstic de càncer de mama sigui més precís

Es redueix el nombre de noves exploracions a les quals se sotmet les usuàries

Els serveis de diagnòstic per la imatge dels hospitals Santa Caterina de Salt i Josep Trueta de Girona, gestionats per l’ Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) , disposen de dos nous mamògrafs totalment digitals, gràcies a l’acord de col·laboració del Departament de Salut i la Fundació Amancio Ortega. Aquesta fundació va fer una donació per a la renovació d’equipaments oncològics d’última tecnologia per als centres del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (Siscat).

El mamògraf del Santa Caterina es va posar en marxa al mes de juny i el del Trueta es va acabar d’instal·lar a principis de juliol i ja està també en funcionament. En ambdós casos, els nous equipaments radiològics permeten millorar de manera extraordinària la qualitat del diagnòstic del càncer de mama, gràcies a la tecnologia que porten incorporada.

Els nous mamògrafs permetran treballar amb tomosíntesi digital. Es tracta d’una tecnologia que fusiona la metodologia de la mamografia digital en dues dimensions (2D) en la tomografia i en conseqüència permet fer mamografies en tres dimensions (3D). Aquesta tecnologia permet obtenir múltiples imatges d’un gruix inferior a 1 mm des de diferents angles, de manera que augmenta la sensibilitat i especificitat diagnòstica. La tomosíntesi també facilita el diagnòstic de lesions molt petites i subtils. Amb tot plegat es redueix la necessitat de fer noves exploracions a les usuàries i s’obté una major precisió amb vista a la planificació quirúrgica, donat el cas.

Biòpsia per buit

Un dels avantatges dels nous equipaments és la possibilitat de fer el que s’anomena biòpsia assistida per buit. Aquesta tècnica, guiada per estereotàxia, permet obtenir mostres més grans, més nombroses i, en determinats casos, es pot arribar a extirpar tota la lesió. Aquests avantatges disminueixen els resultats dubtosos i les biòpsies a la sala d’operacions.

Els nous aparells es complementen amb una butaca que s’ajusta a les diferents posicions que requereix l’exploració, fins a convertir-se en una llitera. El nou equipament configura així un punt de treball molt més còmode, tant per a la pacient com per al professional que fa la mamografia.

Més de 18.000 mamografies

L’any 2018 el servei de diagnòstic per la imatge del Trueta va fer mamografies a 3.924 pacients i el de Salt, a 14.304 dones. D’aquestes últimes, 12.825 corresponien a dones citades pel programa de detecció precoç de càncer de mama. La renovació dels equips, que sumen un cost aproximat de mig milió d’euros, permet incrementar la capacitat de cribratge, un fet especialment important per a l’hospital Santa Caterina, referent del programa de detecció precoç de càncer de mama a les comarques del Gironès, el Pla de l’Estany i la Selva interior.

Dirigit pel doctor Salvador Pedraza, l’IDI Girona presta els serveis de diagnòstic i terapèutica per la imatge i de medicina nuclear a les comarques gironines. Aquesta unitat treballa de forma conjunta amb els serveis hospitalaris i els equips d’atenció primària de salut per garantir la continuïtat i qualitat assistencial. Disposa de la distribució tècnica i de la tecnologia adequada per satisfer les necessitats diagnòstiques i terapèutiques dels pacients de la demarcació als quals donen servei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona