Salut

Una dona de 90 anys, primera víctima mortal del brot de listeriosi

La pacient va ingressar el 15 d’agost en un estat “deteriorat” i ha mort aquesta matinada

La xifra d’afectats confirmats a Andalusia s’eleva a 114, dels quals 53 continuen hospitalitzats

Una sevillana de 90 anys s’ha convertit aquest dimarts en la primera víctima mortal del brot de listeriosi que es va confirmar el 15 d’agost a Andalusia, on 53 persones segueixen hospitalitzades per la ingesta de carn envasada infectada, que també ha arribat en petites quantitats a Tenerife i a Segòvia.

José Miguel Cisneros, director de la unitat d’infecciosos de l’hospital Virgen del Roció de Sevilla i portaveu de la Junta d’Andalusia per a aquesta “crisi sanitària”ha explicat a la premsa que la dona va ingressar el 15 d’agost en aquest centre en un estat de salut “deteriorat” després de menjar carn entatxonada envasada de la marca La Mechá, origen d’aquest brot. Cisneros ha confirmat que l’anciana ha mort aquesta passada matinada.

La xifra d’afectats per listeriosi confirmats a Andalusia s’elevava als 114 a les vuit del vespre, segons l’últim balanç oficial, 34 més que dilluns, encara que els hospitalitzats s’han reduït en tres, fins als 53. D’aquests, 18 són dones embarassades i altres dos nadons nounats.

La majoria dels ingressats (35) ho estan en hospitals de Sevilla, altres set en centres d’Huelva, sis més a Màlaga i els altres cinc a Cadis.

També s’investiguen a Andalusia dos avortaments, encara que el portaveu de la Junta ha matisat que la seva relació amb aquesta patologia la determinaran les anàlisis patològiques.

Cisneros ha recordat que la listeriosi causa uns tres-cents malalts a l’any a l’Estat, amb una taxa de mortalitat d’un 20 per cent, encara que la morbiditat del brot detectat a Andalusia ha estat major en expandir-se mitjançant aliments contaminats.

D’altra banda, els cinc possibles contagis detectats a Extremadura han estat donats d’alta, així com una altra persona amb sospita de listeriosi ingressada en un hospital de Madrid, segons han informat els respectius consellers de Salut.

Dos possibles casos a Catalunya

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha notificat dos possibles afectats més , membres d’una família que van consumir carn entatxonada portada per un familiar des d’Andalusia, segons ha informat la Generalitat.

La Junta de Castella i Lleó ha activat el procediment de Gestió de la Xarxa d’Alerta Ràpida Alimentària després de comprovar que un establiment situat a San Rafael, a la província de Segòvia, ha rebut una redistribució de carn contaminada.

Fonts de la Conselleria de Sanitat de Canàries han precisat a Efe que la partida d’1,4 quilos de la carn afectada que va arribar a la illa va ser adquirida per una cafeteria del municipi de Tenerife de Adeje, va ser comprada per a ús dels propietaris d’aquest establiment i mai va arribar a comercialitzar-se, ni tampoc s’han notificat cap cas de persones afectades.

La ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, ha advertit que poden aparèixer nous casos perquè aquesta malaltia té un període d’incubació molt variable, depenent de les condicions de cada persona i la quantitat de germen de la carn ingerida.

L’expresident del Consell General de Col·legis de Veterinaris d’Espanya, Juan José Badiola, ha apuntat que serà molt difícil conèixer on es va contaminar amb listeria.

La listeriosi és un risc per a les gestants ja que pot traspassar la placenta i si el bacteri es dissemina “pot provocar avortaments, mort fetal, part prematur o infeccions greus en el nounat com a meningitis o sèpsia”, segons ha explicat a Efe el microbiòleg Julio García, portaveu de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (Seimc)

Cinc persones van morir el juny passat al Regne Unit per un brot de listeria originat per entrepans de pollastre contaminats i el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties afronta des de fa un any un brot d’aquest malaltia vinculat al saló fumat que també ha causat diverses víctimes mortals.

Les organitzacions de consumidors FACUA i OCU han criticat la gestió del brot i han anunciat que exigiran responsabilitats a l’empresa sevillana Magrudis, que va comercialitzar la carn infectada, perquè indemnitzi als afectats.

El govern andalús de PP i Ciutadans, i l’Ajuntament de Sevilla (PSOE), s’han culpat aquesta dimarts dels errors comesos en les anàlisis de la carn infectada, que van retardar diversos dies la identificació del fabricador.

Aquestes acusacions s’han reproduït també entre dirigents del PP i del PSOE andalús, que s’han acusat d’instrumentalitzar políticament aquest episodi de listeriosi, el de major envergadura dels registrats a l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró