Salut

Estudi per predir l’esclerosi amb una mostra de sang

La recerca, a càrrec de l’Idibgi, se centra a trobar biomarcadors que permetin de preveure l’evolució de la malaltia

La Fundació GAEM dona suport al projecte, que estarà a punt el 2022

L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) duu a terme un estudi sobre les marques químiques (epigenètiques) que es troben al material genètic del sistema immunitari en el moment del diagnòstic de l’esclerosi múltiple (EM) i en les seves etapes més progressives. La hipòtesi de treball d’aquest estudi es basa en el fet que la detecció primerenca dels canvis químics del sistema immunitari permetrà de predir, mitjançant una simple extracció de sang, l’evolució del pacient quant a l’aparició de brots i discapacitat física.

La Fundació GAEM, entitat fundada per afectats d’EM per impulsar la recerca biomèdica, ha incorporat aquesta recerca a la seva acceleradora de projectes en EM. L’acceleradora del GAEM permet d’accelerar el procés que va de la recerca bàsica fins a la societat, del laboratori fins al pacient.

Aquesta recerca, dirigida pel doctor Jordi Tomàs Roig, del grup de recerca en neurodegeneració i neuroinflamació de l’Idibgi i de la unitat de neuroimmunologia i esclerosi múltiple territorial de Girona, liderada pel doctor Lluís Ramió, té dues fases. La primera consisteix a determinar el perfil epigenètic i la segona, a identificar biomarcadors. Per dur-lo a terme s’estudiarà el sistema immunitari de deu pacients recentment diagnosticats i deu controls sans aparellats per edat, sexe i nivell d’estudis. També s’estudiarà el sistema immune de deu subjectes amb esclerosi múltiple secundària progressiva. Per a l’estudi epigenètic de les poblacions immunitàries s’utilitzaran tècniques avantguardistes basades tant en la seqüenciació massiva de l’ADN com en la quantificació proteica. Està previst que el projecte de recerca s’acabi el 2022. Els investigadors mantenen que aquest treball contribuirà al disseny de fàrmacs epigenètics que ajudaran a evitar la reacció autoimmune, la neurodegeneració i, com a conseqüència, la progressió de la malaltia.

L’esclerosi múltiple, malaltia neurològica d’origen autoimmune, afecta prop de 8.000 persones a Catalunya, on cada any hi ha 800 nous afectats. A l’Estat espanyol es detecten 1.800 casos nous d’afectats d’EM cada any (un cada cinc hores). Més de 400 casos afecten menors de 20 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona