Salut

opinió

La salut del planeta és la nostra salut

És una qüestió prioritària. A hores d’ara, ja ha quedat sobradament demostrat l’efecte nociu que els residus i la contaminació que generem té sobre el nostre entorn. Les onades de calor i les alteracions atmosfèriques ja han provocat canvis en les al·lèrgies, han produït noves plagues i han desencadenat problemes que, en alguns casos, com ara l’augment de les temperatures, poden arribar a ser letals, especialment per als col·lectius més vulnerables. Les migracions, el canvi o la crisi climàtica i la salut global són aspectes que van lligats.

No podem, doncs, concebre la nostra salut sense tenir en compte la salut del planeta que habitem. La definició de salut, que ha anat variant amb el temps i s’ha anat ampliant progressivament, ha d’incloure, per força, també la salut del planeta. El jovent de tot el món ha mostrat la seva sensibilització amb aquesta causa i demana amb determinació, i a escala global, que s’emprenguin accions decidides en aquest sentit. No queda temps. És per això que, des del Col·legi Oficial de Metges de Girona, creiem que, com a entitat que vetlla per la promoció de la salut, tenim el deure no només de conscienciar la població dels riscos que les nostres actuacions ambientals comporten, sinó també prendre mesures concretes per reduir la petjada ambiental que deixem en el nostre entorn laboral.

Potser no ens n’adonem, però els microplàstics estan presents al nostre voltant i, cada vegada més, també en els aliments que consumim o en l’aigua que bevem en ampolles de plàstic. Un perill que es veu agreujat si aquest plàstic ha estat exposat al sol o si reutilitzem aquesta mena d’ampolles. A tots ens va impactar aquell estudi de la Universitat de Newcastle, Austràlia, per a la WWF, que va fer la volta al món i segons el qual els humans ingerim cada setmana cinc grams de plàstic, és a dir, l’equivalent a una targeta de crèdit.

Davant aquesta evidència, ha arribat el moment de fer una aposta ferma des del sector de la salut per prevenir i sensibilitzar la societat. És en aquest context que pensem que els centres de salut han de ser un exemple per a la ciutadania, i creiem que amb petits gestos com ara substituir les ampolles de plàstic d’un sol ús per fonts d’aigua o per gots de materials reciclables, estem fent passos cap a l’erradicació progressiva dels plàstics d’un sol ús i estem contribuint, així, a crear espais més saludables per a tothom.

Sabem que aquest és només un primer pas i que la situació requereix una resposta sòlida i unitària de totes les entitats, de tota la ciutadania i, per descomptat, de les administracions públiques, que no poden continuar ajornant aquesta obligació. Hem de prendre consciència de la nostra responsabilitat. Ens hi va la salut del planeta i, per tant, també la nostra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró