Salut

Acord per a la igualtat de gènere en la recerca

Els dinou instituts de recerca en salut de Catalunya signen la ‘Carta de compromís’

Els directors de dinou centres i instituts de recerca en salut de Catalunya han subscrit la Carta de compromís per a la igualtat de gènere, que inclou dotze punts per lluitar contra la discriminació envers les dones en aquest camp. L’acord es va donar a conèixer ahir a Girona en el marc de la Cimera de Gènere en Ciències de la Salut, que va cloure la consellera Alba Vergés, assegurant que “no es pot ni es vol perdre talent”. Entre els compromisos adoptats, destaquen fer front la desigualtat salarial, eliminar els obstacles que impedeixen a les dones avançar en la seva carrera científica i impulsar canvis en la cultura organitzativa i en l’estructura professional per eliminar barreres sistèmiques, estereotips i desigualtats i promoure la conciliació familiar. A més, es va decidir fer un pla de treball que es desenvoluparà durant un any per accelerar l’avenç.

Les dades que es van donar a conèixer ahir posen en relleu que, tot i els avenços que s’han fet en els últims anys, es manté la tisora de gènere. I un dels aspectes que més preocupen és la falta de dones en les posicions de lideratge dels centres. De les 7.167 persones que treballen en els centres de recerca, 3.907 (el 55 %) són dones; però elles ho tenen més difícil per progressar en la carrera investigadora perquè tenen menys possibilitats d’accedir al finançament per a les seves investigacions. Per exemple, de les 46 beques Icrea que es concedeixen a Catalunya, només un 20% s’atorguen a dones. A més, elles aconsegueixen menys diners que els homes quan es presenten a projectes d’investigació; en concret, 19 mil euros menys per projecte. Un altre problema és que les dones són menys proclius a ocupar posicions rellevants en les autories de publicacions dels articles científics. El 44 % dels investigadors principals són dones, però en el moment de la publicació només hi ha un 28% de lideratge femení.

La jornada d’ahir, impulsada pel Departament de Salut i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) en col·laboració amb La Caixa, va aplegar, a més dels directors dels centres de recerca, experts internacionals en implementació de la perspectiva de gènere en la recerca biomèdica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona