Salut

Un estudi olotí constata que els tallers de memòria eviten l’aïllament

Contrasten amb 71 participants una metodologia interactiva del Trueta

La proposta en línia, no obstant això, s’estudia implantar per a casos determinats

Els tallers tradicionals de memòria són els més ben valorats tant pels usuaris com per les famílies i els professionals, i els que hi participen tenen més percepció d’autoeficàcia. A més, s’evidencia que creen un vincle molt potent en els grups i eviten l’aïllament social que pateixen algunes persones grans. Ho ha constatat un estudi a partir d’una eina informàtica, el programa EM-Line, creada per l’hospital Josep Trueta de Girona que s’ha contrastat amb els tallers de memòria del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, que es duen a terme en centres per a la gent gran d’Olot i alguns de la resta de la comarca liderats pel geriàtric Montsacopa. A l’estudi, hi ha entrat en joc, amb un altre mètode interactiu, un mètode en què l’usuari aparentment no rebia una estimulació activa.

Entre el setembre del 2018 i el gener del 2019, a la Garrotxa es va dur a terme aquest estudi sobre l’eficàcia dels tallers de memòria amb l’objectiu d’avaluar el programa de rehabilitació cognitiva EM-Line en comparació amb els tallers convencionals. Hi van participar un total de 71 persones voluntàries de la Garrotxa. Segons ha informat el director del geriàtric Montsacopa, Salvador Vilar, abans i després dels tallers se’ls va sotmetre a una avaluació cognitiva. Els resultats van demostrar que la millora de la funció cognitiva era igual en els tres casos, però no la percepció que en tenien.

El Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i l’equip de professionals de la residència Montsacopa han valorat molt positivament els resultats de l’estudi i valoren implantar en alguns grups de treball el programa EM-Line, sobretot on hi hagi persones participants que estiguin acostumades a fer ús de l’ordinador, o facilitar el programa a persones amb dificultats de mobilitat que els impedeixen desplaçar-se als centres on es fan els tallers.

LA XIFRA

349
usuaris
participen en els tallers de memòria que per dinovè any consecutiu s’organitzen a la Garrotxa.

Més de tres-cents cursos

Un total de 349 usuaris participen aquest curs en les sessions organitzades arreu de la comarca per dinovè any consecutiu. Hi ha en marxa 29 grups repartits entre divuit casals i associacions, de la Canya, Batet, Sant Feliu de Pallerols, Mieres, Sant Privat, els Hostalets d’en Bas, Sant Esteve d’en Bas, Tortellà i Olot, on es concentren la major part dels tallers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà