Salut

Pla de Salut per anticipar-se a la crisi climàtica

El programa actuarà en la prevenció desenvolupant indicadors i identificant els col·lectius més vulnerables

La reper­cussió del canvi climàtic sobre la salut de les per­so­nes ja no és una amenaça, sinó una rea­li­tat. L’any 2018, 3.500 per­so­nes van per­dre la vida de manera pre­ma­tura per culpa de la con­ta­mi­nació de l’aire, les ona­des de calor, les inun­da­ci­ons i altres for­mes que va pren­dre l’emergència climàtica. Per aquest motiu, el Depar­ta­ment de Salut va pre­sen­tar ahir en roda de premsa un nou pro­grama que pretén, a més de donar una res­posta als efec­tes del canvi climàtic, anti­ci­par-s’hi a par­tir de l’ela­bo­ració d’infor­mes i pro­to­cols i de la imple­men­tació de polítiques que per­me­tin l’adap­tació al nou entorn. La con­se­llera de Salut, Alba Vergés, va des­ta­car la importància que aquest pro­grama tindrà per “dis­se­nyar i apli­car polítiques i actu­a­ci­ons” que pre­vin­guin l’impacte del canvi climàtic en la salut, i hi va afe­gir que es tracta de “la màxima amenaça glo­bal per a la salut del segle XXI”.

El nou pro­grama impli­carà la cre­ació d’un comitè científic for­mat per asses­sors experts i d’un equip de coor­di­nació per al canvi climàtic dins de l’Agència de Salut Pública de Cata­lu­nya, que es coor­di­na­ran amb la resta de depar­ta­ments del govern per com­ba­tre el canvi climàtic des de diver­sos àmbits.

“Ja estem res­po­nent a aquesta emergència, però ara ens hi podrem anti­ci­par i res­pon­dre-hi millor”, hi va afe­gir el secre­tari de Salut Pública, Joan Guix, que va expli­car que el pro­grama impul­sarà la recerca i esta­blirà indi­ca­dors i pro­to­cols per faci­li­tar l’acció del per­so­nal sani­tari. I és que un dels objec­tius del pro­grama és empo­de­rar els pro­fes­si­o­nals i la població, a través d’una oferta for­ma­tiva en relació amb l’emergència climàtica i amb con­sells i infor­mació, res­pec­ti­va­ment.

Per això, es pre­veu la cre­ació d’un lloc web per a pro­fes­si­o­nals i par­ti­cu­lars que reco­llirà la infor­mació sobre el tema i inclourà reco­ma­na­ci­ons d’actu­ació per a casos con­crets i con­sells. Amb el pro­grama, Cata­lu­nya s’ali­nea també amb l’Estratègia 2020 de l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut (OMS), que pro­posa a les auto­ri­tats com­pe­tents enfor­tir els ser­veis i com­petències en salut pública perquè esde­vin­guin un dels pilars per fer front als nous rep­tes de la població.

L’impacte del canvi climàtic en la salut de les per­so­nes adopta diver­ses for­mes segons el ter­ri­tori. Una de les més pre­o­cu­pants són les ona­des de calor: l’estiu del 2018 es van regis­trar 27 morts en 60 dies per ele­va­des tem­pe­ra­tu­res. La con­ta­mi­nació atmosfèrica suposa un risc cada vegada més gran, espe­ci­al­ment per a les per­so­nes més vul­ne­ra­bles, com ara els infants, la gent gran i les per­so­nes amb malal­ties res­pi­ratòries. L’any 2019, a Cata­lu­nya, s’ha superat 125 vega­des el límit d’ozó esta­blert i nou vega­des el límit d’alerta. El mateix va pas­sar amb les partícules PM2,5, a les quals s’atri­bu­eix la mort pre­ma­tura de 351 per­so­nes l’any 2018.

A més, l’aug­ment de la tem­pe­ra­tura i l’incre­ment de les migra­ci­ons han afa­vo­rit la detecció de virus que fins ara no esta­ven regis­trats a Cata­lu­nya, com el den­gue, el Zika i el chikun­gu­nya. De la mateixa manera, es tem que la qua­li­tat de l’aigua i la segu­re­tat ali­mentària es posin en risc en els pro­pers anys.

LA FRASE

El canvi climàtic és la màxima amenaça global per a la salut del segle XXI
Alba Vergés
consellera de salut

LA XIFRA

3.500
persones
han mort de manera prematura a tot Catalunya pels efectes del canvi climàtic el 2018.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.