Salut

Confirmen la mort del metge xinès que va aixecar l’alarma sobre el coronavirus

Fonts del seu entorn havien confirmat a primera hora de la tarda la seva mort per unes complicacions derivades de la malaltia

El metge xinès que va ser silenciat per la policia per intentar compartir notícies sobre el nou coronavirus molt abans que les autoritats sanitàries xineses revelessin la seva amenaça completa ha mort aquest dijous a la nit, segons han confirmat fonts de l’hospital on estava ingressat. El seu entorn ja havia anunciat durant la tarda la seva mort a conseqüència d’unes complicacions derivades de la malaltia.

Li Wenliang, un oftalmòleg de l’Hospital Central de Wuhan, es va convertir en un heroi nacional i símbol dels fracassos sistèmics del govern xinès el mes passat. Li, de 34 anys, havia intentat advertir els seus companys al desembre sobre l’existència d’un nou virus contagiós que s’assemblava a la síndrome respiratòria aguda mortal severa (SARS).

L’alerta va començar a difondre’s a la Xina gràcies a Li, però les seves publicacions van ser censurades i va ser detingut l’1 de gener per “falsificació de rumors”. Passarien setmanes abans que els funcionaris sanitaris xinesos reconeguessin la gravetat del brot i comencessin a prendre mesures sense precedents per tancar desenes de milions de persones a Wuhan i als voltants.

La seva història es va fer pública les darreres setmanes quan el brot de Wuhan va esclatar i es va convertir en una emergència internacional. Com a conseqüència va sorgir un corrent d’indignació a la Xina. Molta gent, incloses les autoritats judicials de la Xina, s’han preguntat si l’epidèmia s’hauria pogut desenvolupar de manera diferent si Li no hagués estat silenciat en un moment crític a finals de gener i abans de les vacances de l’Any Nou lunar.

Guan Hanfeng, un ortopedista de l’hospital Tongji de Wuhan i Luo Yu, un executiu de la indústria tecnològica que va ser un dels companys universitaris del metge, van ser els primers que van informar de la mort de Li a primera hora de la tarda d’avui. “El govern de Wuhan deu al doctor Li Wenliang una disculpa”, havia escrit Luo en una publicació àmpliament difosa a les xarxes socials de Weibo —l’equivalent xinès de Twuitter—.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona