Salut

Salut crida a la tranquil·litat davant les baixes al Mobile pel coronavirus

La consellera Alba Vergés assegura que el “sistema està absolutament preparat”

L’organització del congrés de telefonia ha impulsat mesures preventives i es coordina amb el departament de Salut

El departament de Salut ha volgut llançar aquest divendres un missatge de “tranquil·litat” davant l’eventualitat d’un cas de coronavirus a Catalunya.

En els darrers dies s’ha posat el focus en el congrés de telefonia mòbil que se celebrarà del 24 al 27 de febrer a Barcelona i on es preveu que hi assisteixin més de 100.000 participants, molts dels quals provinents de la Xina. L’empresa sud-coreana LG i la sueca Ericsson han anunciat que no participarien en el Mobile Wolrd Congress (MWC) per a la seguretat i la salut dels seus treballadors.

És per això que la consellera de Salut, Alba Vergés, ha volgut donar un “missatge claríssim de tranquil·litat” davant la possibilitat que el coronavirus arribi Catalunya. Vergés ha assegurat en una roda de premsa que el sistema de salut “està absolutament preparat tant per detectar com per tractar” un possible cas del virus.

Els responsables de Salut han assenyalat que Catalunya no és una zona de risc i que, si bé no descarten casos puntuals de coronavirus, no preveuen “en cap cas una epidèmia o un focus epidèmic”. De moment a Catalunya s’han investigat quatre sospites de coronavirus, i totes s’han descartat.

En qualsevol cas, han insistit que el sistema està preparat i que l’important és estar alerta per detectar de forma precoç qualsevol infecció; tenir capacitat per donar-hi una resposta ràpida i garantir la màxima informació actualitzada “amb transparència”. “No hi ha cap raó objectiva per no venir”, ha afirmat el secretari de Salut Pública, Joan Guix.

El l cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla ha admès que “no hi ha res més contagiós que la por” però ha insistit que aquest sentiment “s’ha de racionalitzar”. “Cal veure quina és la situació a casa nostra, on el coronavirus és de molt baixa probabilitat”, ha indicat. Trilla ha assenyalat que hi poden haver casos abans, durant i després del Mobile, i que quan acabi aquesta crisi pel coronavirus de Wuhan n’hi haurà una altra, com també hi ha altres malalties infeccioses actualment.

També han assenyalat que en altres èpoques de l’any i per altres motius també hi ha grans concentracions de gent vinguda d’arreu a Catalunya, que és el que passarà pel Mobile.

Mesures específiques

El departament de Salut es coordina amb l’organització del Mobile, que té contractat un sistema assistencial propi per als congressistes. Aquest sistema ha d’estar “perfectament” coordinat amb el protocol i els circuits a Catalunya per detectar, aïllar i tractar possibles casos de coronavirus, ha assenyalat Guix.

Algunes de les mesures que s’han acordat amb els organitzadors és que els punts assistencials siguin més grans i visibles en les tres seus del congrés, aixó com incrementar els punts d’higiene.

Les recomanacions generals per evitar infeccions són tapar-se la boca quan es tus, fer servir mocadors rebutjables, utilitzar l’avantbraç quan s’esternuda i rentar-se les mans de forma freqüent. Per això hi haurà dispensadors de solucions desinfectants per a les mans en els recintes firals, una mesura habitual en els hospitals. També es faran actuacions de seguretat alimentària, tot i que això no és específic del Mobile.

A banda de les mesures pròpies del MWC, Salut ha impulsat altres accions preventives des d’abans que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) declarés l’emergència sanitària internacional pel coronavirus, com la formació de formadors als centres sanitaris; reunions amb els responsables de les universitats, que reben molts estudiants xinesos; s’han elaborat materials específics dirigits a les escoles i estan en contacte constant amb el consolat de la Xina. També s’han reunit amb la direcció general de Turisme, amb el Gremi d’Hotelers i amb els directors dels centres assistencials de caràcter privat per garantir que segueixin el protocol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró