Salut

Presentada una guia per a familiars de malalts amb trastorns alimentaris

La Taula de Diàleg i l’Agència de Consum donen consells sobre la prevenció, la detecció i el tractament dels tca

L’Agència Catalana del Consum (ACC) i la Taula de Diàleg per a la Prevenció dels Trastorns Alimentaris han presentat aquest divendres una guia per a familiars de malalts amb trastorns de la conducta alimentària (tca), que orienta l’entorn dels afectats des de la prevenció i la detecció precoç fins el tractament i l’acompanyament emocional. La guia s’estructura en tres eixos: la psico-educació dels tca, el suport social i les eines per a les famílies. Està disponible a internet, té un llenguatge entenedor i conté diverses il·lustracions per un dels autors de la guia, el coordinador de la unitat de tca de l’hospital de Bellvitge, Fernando Fernández-Aranda.

El primer eix se centra en l’explicació de què són els tca, quins tipus existeixen, les causes, els perfils de risc, el sentiment de culpa o el seguiment de dietes com a detonants. Així, s’exposen les diverses manifestacions clíniques físiques i psicològiques, els diversos tipus de tractaments, el pronòstic i la relació dels tca amb altres malalties com la diabetis, l’obesitat, la celiaquia o altres trastorns psiquiàtrics.

L’eix del suport social analitza el rol dels pares, com la gestió dels sentiments de culpa, les renúncies per fer de cuidador i els dubtes, el paper dels germans, de la parella i dels amics. La part dedicada a les famílies explica què han de fer què no han de fer a casa i dona diversos exemples de reacció davant situacions concretes.

La guia és el fruit de vuit anys de treball de la Taula de Diàleg, formada per diversos departaments de la Generalitat, empreses, universitats, societats científiques i acadèmiques, fundacions privades de promoció de la salut, experts, professionals de la salut, psicòlegs i familiars.

Des del 2012 la taula ha fet tres grans treballs monogràfics sobre anorèxia i publicitat, internet i família, amb un decàleg de bones pràctiques per als mitjans de comunicació i publicistes, estudis acadèmics, enquestes i campanyes de sensibilització.

L’ACC, a més, va impulsar un canvi en el Codi de Consum de Catalunya per poder sancionar l’apologia de l’anorèxia i la bulímia a internet, una legislació pionera a Europa que va entrar en vigor el març del 2019. Gràcies a la col·laboració del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i de l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB), l’ACC ha multat amb 85.000 euros una empresa per oferir allotjament a un bloc d’internet des del qual es difonen missatges que inciten a pràctiques pro-anorèxia i pro-bulímia i no haver atès els requeriments de la Generalitat per retirar els continguts. Actualment hi ha vuit expedients sancionadors en tràmit i s’han bloquejat nou continguts denunciats.

L’acte de presentació de la guia també ha servit per fer el traspàs del lideratge de la taula de l’ACC a l’Agència de Salut Pública de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES