Salut

Una dona italiana resident a Barcelona és el primer cas detectat a Catalunya de Covid-19

El Departament de Salut explica que fins ara 10 persones havien estat descartades com a afectades i que n’hi ha altres 8 casos sota anàlisi

Només el 2% de casos poden ser qualificats d’extrema gravetat

El Departament de Salut ha confirmat aquest dimarts el primer cas de coronavirus a Catalunya. Es tracta d’una dona italiana de 36 anys que resideix a Barcelona que hauria viatjat a Itàlia els últims dies, segons ha explicat des de Madrid la consellera de Salut, Alba Vergés, abans de participar en la reunió del Consell Interterritorial de Salut. Actualment es troba pendent que el resultat de la segona anàlisi confirmi o no la seva infestació.

Durant una roda de premsa feta aquest dimarts a la tarda, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, n’ha informat de la situació actual després de detectar-se aquest positiu a Catalunya, acompanyat per la gerent de processos integrals de salut del Servei Català de la Salut, Assumpta Ricard.

Guix ha explicat que es tracta d’una dona italiana resident a Barcelona que entre els dies 12 i 22 va estar a la zona de Bèrgam i Milà i que es va presentar a urgències en el moment que va notar els primers símptomes de la malaltia. Actualment es troba ingressada a l’hospital Clínic, tot i que pel seu estat podria estar-se a casa en aïllament domiciliari.

Segons Guix, s’està analitzant el seu entorn i s’ha decretat l’aïllament domiciliari durant 14 dies. Guix ha insistit que en el 80% dels casos la malaltia té uns efectes lleus, i que només en el 15% dels casos es pot parlar de casos greus. Segons Guix, només un 2% dels casos són d’extrema gravetat.

Guix ha explicat que els protocols mèdics estan encaminats a la contenció de la malaltia. Guix i Ricard han explicat que el protocol d’actuació s’està avaluant i modificant constantment. En aquest sentit, els portaveus de Sanitat han explicat que han introduït les zones del nord d’Itàlia, Iran i Corea del Sud com a zones de risc i no només la Xina com passava fins ara, i també s’ha rebaixat el criteri a les infeccions respiratòries, quan fins ara només ho eren els afectats per infeccions respiratòries greus.

Ricard ha insistit que en cas de dubtes la ciutadania faci una primera consulta a través del 061 per evitar col·lapsar els serveis d’urgències hospitalàries. En aquest sentit, Ricard ha explicat que el 061 ha rebut prop de 400 consultes en les últimes hores.

Guix ha reclamat calma per no aixecar una alarma innecessària entre la població i ha explicat que “hi ha persones en aïllament domiciliari, que no és el mateix que dir que estan en quarantena”. Guix també ha explicat que els episodis de grip estacional són molt més greus que el que de moment demostra el Covid-19.

Aquest positiu és el quart que es detecta a l’estat espanyol. Dos d’ells, un britànic a qui es va detectar la malaltia a les Illes i un alemany a l’illa de la Gomera, ja han estat donats d’alta, mentre que el tercer, un metge italià, es troba aïllat a un hospital de Tenerife, ciutat on es trobava de vacances.

Després de fer-se públic aquest cas a Catalunya, s’ha sabut que la dona del metge italià aïllat a Tenerife podria haver donat també positiu. Dos casos més estarien en estudi a la Comunitat de Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona