Salut

La por per la propagació del virus desencadena el neguit

Malgrat els intents de les autoritats sanitàries per transmetre calma, l’allau informativa al voltant de la pandèmia ha generat alarma i l’OMS ha hagut de desmentir oficialment fabulacions i rumors

La preocupació pel coronavirus va en augment. Malgrat les recomanacions de les autoritats sanitàries, que tracten de fer una crida a la calma, l’allau informativa que ha generat el cas, i la difusió a través de les xarxes socials d’afirmacions que són tan vistoses com poc contrastades, han fet que es dispari la sensació de neguit i de vulnerabilitat.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha recopilat diverses fabulacions que circulen per internet i ha intentat donar informació més clara i detallada per esvair alguns dubtes sobre la pandèmia (terme amb què es designa una epidèmia que, pel seu ritme de creixement, afecta diversos països).

L’OMS aclareix que els assecadors de mans no maten el coronavirus. “Per protegir-te del coronavirus has de rentar-te les mans sovint, amb un gel hidroalcohòlic o amb aigua i sabó.”

L’OMS precisa que és un “virus respiratori” que es propaga principalment per contacte amb una persona infectada, amb les secrecions que produeix quan tus o esternuda. No hi ha proves que indiquin que el coronavirus es pugui transmetre a través de la picada de mosquits.

Han circulat missatges en què es parla de remeis miraculosos. Per exemple, s’ha propagat que l’all, la cocaïna i l’orina infantil poden matar el virus. L’OMS alerta que res d’això és cert.

A mesura que s’anaven coneixent més casos d’infectats, apareixien informacions més rocambolesques. Una de les quals feia referència al “perill” de tocar paquets que arribin des de la Xina. L’OMS afirma que es poden obrir sense problemes.

Mascaretes esgotades sense necessitat

Un dels símptomes més evidents de la sensació de pànic que ha desencadenat el coronavirus es fa visible a les farmàcies: s’hi esgoten les existències de mascaretes. Els col·legis de farmacèutics no donen dades oficials relatives a l’increment de vendes registrat en els darrers dies, però sí que admeten que la demanda els ha desbordat.

En el cas del Col·legi de Barcelona, es té constància que diversos establiments fa dies que estan sense estoc. Ho afirmaven ahir fonts del col·legi, fins i tot abans que transcendís la notícia del primer positiu detectat a Catalunya.

El cas és que l’ús de mascaretes no és una solució infal·lible per evitar contagiar-se. El Centre d’Informació del Medicament indica que cal reservar-les per a les persones que sí que estan infectades, per minimitzar les possibilitats que escampin el virus. A més, s’ha informat que les mascaretes sí que són del tot necessàries per a pacients en situació de vulnerabilitat (per exemple, els que tenen malalties de l’aparell respiratori) i per a persones amb altres malalties que fan que tinguin afeblit el sistema immunitari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona