Salut

El pànic sacseja les borses arreu del món

Cauen un 8% pel temor d’una recessió i amb el preu del petroli més baix en tres dècades

El govern declara Madrid, Vitòria i el poble de La Bastida “zones de transmissió alta” i hi tanca tots els centres educatius

Dilluns negre a les borses, que ahir van estrenar setmana amb fuga d’inversors, a causa del temor d’una recessió d’abast mundial per l’expansió del coronavirus i la dràstica caiguda del preu del petroli, d’un 30%. La davallada del cru és la més acusada de les últimes tres dècades, motivada per la negativa de Rússia a afegir-se a l’acord de l’OPEP de retallar la producció per intentar apujar els preus del petroli. L’Aràbia Saudita hi ha reaccionat augmentant-ne la producció i abaixant els preus, en un context en què la demanda mundial fluixeja a causa precisament del coronavirus. Les borses dels països del golf Pèrsic s’hi van veure arrossegades, amb caigudes de fins al 8% (Dubai), i algunes van haver de suspendre l’activitat al llarg de la jornada per evitar moviments especulatius.

En aquest context, les borses asiàtiques van tancar la sessió amb fortes caigudes, del 5% de mitjana, en una jornada en què també s’anunciava que el PIB del Japó es retalla del 7,1%, el màxim retrocés des del 2014. Amb aquestes notícies sobre la taula, els mercats europeus van obrir sessions amb fortes pèrdues i no les van tancar millor, amb una caiguda del 8% de mitjana. En el cas de l’espanyola, l’Ibex 35 va perdre els 8.000 punts de referència (-8%). La quarta pitjor sessió de la seva història, amb davallades liderades per les petrolieres i la banca espanyola, amb caigudes de fins al 13%, ja s’ha deixat uns 100.000 milions en capitalització. Als EUA, la Reserva Federal va anunciar ahir que injectarà diners al sector bancari per dotar-lo de liquiditat i protegir-lo de la volatilitat, després que les dues setmanes anteriors la borsa més gran del món, la de Nova York, hagi registrat fortes pujades i baixades. Wall Street tampoc no es va escapar ahir del pànic general: tot just obrir, la trentena d’empreses cotitzades al Dow Jones estaven en vermell, es va assolir el 7% de pèrdues i es va aturar automàticament durant un quart d’hora. És el que es coneix com a nivell 1, i s’activa per aturar els moviments especulatius, mentre que el nivell 2 reflecteix una caiguda del 13% i el tercer, del 20%. En tot cas, la parada no s’activava des del desembre del 2008, en plena crisi financera.

“Amenaça de pandèmia”

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va assegurar ahir que “l’amenaça d’una pandèmia s’ha convertit en molt real”. La pandèmia significaria que el virus és o pot ser present en tots els països del món. Tot i això, creu que “no estem a mercè del virus”, i que aquesta podria ser “la primera pandèmia de la història que podria ser controlada”. A tot el planeta, hi ha 111.758 malalts per Covid-19 i 3.889 morts declarats, en 108 països.

A Europa, el nombre de morts ja supera els 500, i la UE va anunciar per avui una videoconferència de caps d’estat per coordinar mesures. Alemanya, que ja superava ahir el miler d’afectats i registrava dos morts, posa en marxa mecanismes per evitar acomiadaments massius, i l’estat assumirà el 60% del sou net que deixin de cobrar els empleats que hagin de fer reducció de jornada pel virus. La mitja jornada es podrà implantar quan el 10% dels treballadors d’una empresa estiguin contagiats. Alemanya invertirà 12.400 milions d’euros, en els propers quatre anys, una injecció de fons públics per contrarestar els efectes de la crisi. El govern de Merkel està molt preocupat pels efectes en l’economia, considerant anuncis com el que ha fet Lufthansa, que redueix un 50% de la seva capacitat per la caiguda en la demanda de vols. França va arribar ahir als 1.200 afectats, i ja ha prohibit les reunions de més de mil persones.

A l’Estat espanyol, el president del govern, Pedro Sánchez, va anunciar ahir un “pla de xoc” per fer front als efectes econòmics del coronavirus. Tot i que no n’ha donat detalls, Sánchez ha avançat que serà “ajustat a la magnitud del problema” i que serà fruit del diàleg amb els agents socials. “La informació disponible fins ara assenyala que, per al nostre país, tindrà un efecte negatiu, però transitori”, subratllava.

Malgrat que la tendència a la baixa es manté cada dia que passa a la Xina, on ahir es van registrar 40 nous contagis –36 dels quals a l’epicentre de la ciutat de Wuhan, en quarantena des del 23 de gener–, el país no abaixa la guàrdia i fa dies que reforça especialment els controls als aeroports i a les estacions per prevenir els contagis importats. A través d’escàners, es controlen els viatgers procedents d’Itàlia i l’Iran. A l’hora d’abordar un virus nou del qual se sap encara poca cosa, la Xina és la que té més experiència.

El cap de l’equip d’experts mèdic xinès, Zhong Nanshan, va explicar ahir: “S’ha estimat que el desenvolupament de l’epidèmia a escala global durarà almenys fins al juny”, i hi afegia que la Xina proveirà d’assistència altres països on el virus s’expandeix ràpidament, inclosa la seva experiència en protecció i tractament mèdic.

El “creixement és exponencial”

El Ministeri de Sanitat espanyol, en una reunió d’urgència amb les comunitats autònomes ahir al vespre, va constatar “un canvi a pitjor” respecte a diumenge, segons el mateix ministre Salvador Illa. Tot i que Espanya manté el nivell d’alerta en “contenció”, ara és “contenció reforçada”, i el més destacat: va declarar “zones de transmissió alta” on hi ha més afectats. És a dir, la Comunitat de Madrid, la ciutat de Vitòria i el municipi de La Bastida (Àlaba). “De certeses absolutes, no n’hi ha, però els criteris científics ens fan adoptar aquestes mesures”, va justificar Illa.

La mesura de més impacte en aquestes tres zones és el tancament de tots els centres educatius i a tots els nivells: des d’infantil fins a les universitats, a partir de demà i durant 14 dies. La mesura afecta 1,2 milions d’escolars. A tot l’Estat, el govern també va aconsellar als malalts crònics i a la gent gran que no surtin de casa si no és necessari. Per avui, el ministeri anunciarà un segon paquet amb noves mesures.

Amb 578 malalts –que ahir es van triplicar–, i amb 16 de les 24 víctimes mortals, la capital espanyola és la més afectada per l’epidèmia de tot l’Estat, on el nombre de contagiats ja supera el miler. La segueixen el País Basc (148) i la Rioja (102). La presidenta de Madrid, Rocío Díaz Ayuso, va assegurar que les mesures “són imprescindibles” i que “no ha estat fàcil prendre les decisions, però la salut pública és la prioritat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona