Salut

Un brot a Igualada obliga a activar mesures excepcionals

Una vintena de casos amb afectació a l’hospital i possibles morts fan tancar escoles i suspendre les activitats en cinc poblacions

Educació també tanca l’escola Bernat Metge del Prat de Llobregat

L’aparició d’un focus de la Covid-19 a Igualada amb més de 20 casos positius, 250 persones aïllades i probablement tres morts (una de confirmada i dues encara en estudi) ha obligat el Departament de Salut a decretar mesures excepcionals a la capital de l’Anoia i a quatre localitats més del seu voltant. Les escoles, instituts, el campus universitari i les escoles bressol d’Igualada, Jorba, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí i Òdena no obriran avui i estaran tancades almenys quinze dies. A més, se suspenen totes les activitats públiques i es demana a les entitats privades que utilitzen espais públics que facin el mateix per un període similar. La mobilitat, de moment, no s’ha restringit, però es recomana prudència a la població.

Els responsables de Salut diuen que tenen identificat l’origen del focus, que tindria una gran afectació a l’hospital d’Igualada. Dels 20 positius, que aniran creixent, vuit són professionals sanitaris. I també ho són 200 de les 250 persones en aïllament i estudi. Això implica una forta transmissió nosocomial –en l’entorn sanitari– amb gran afectació a l’hospital igualadí, que té una plantilla d’un miler de professionals i que encara es veurà més afectat quan s’acabi la investigació de la cadena epidemiològica. Per això les autoritats sanitàries ja treballen en mesures per mantenir el servei assistencial, ja sigui enviant pacients a altres centres o reforçant l’hospital amb professionals externs.

Salut diu que el clúster igualadí és “excepcional i no té res a veure amb la realitat a la resta del país” i per això reclama una cura especial cap a les persones d’edat avançada, que són les que tenen més risc d’experimentar complicacions. “Hi ha un impacte molt important i una gran diferència d’evolució respecte a la resta de l’epidèmia a Catalunya”, explica el secretari de Salut, Joan Guix, que adverteix que la investigació sobre aquest focus “serà llarga” i s’ha reforçat amb nous recursos. El Departament de Salut va confirmar ahir que ja hi ha una desena de centres hospitalaris habilitats per fer les proves per detectar positius de coronavirus, conegudes com a PCR. Ara es fan als principals hospitals de Barcelona, al Joan XXIII de Tarragona i a l’Arnau de Vilanova de Lleida, però encara no al Trueta de Girona.

En fase d’alerta

El Departament d’Educació va decidir ahir tancar l’escola Bernat Metge del Prat de Llobregat, després que calgués confinar 13 dels 17 docents del centre.

El comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) ha activat la fase d’alerta i des d’avui mateix queden prohibits els actes on participin més de 1.000 persones, ja siguin a l’aire lliure o en un recinte tancat. A més, els actes en espais tancats i amb menys d’un miler d’assistents es podran celebrar únicament si els organitzadors o titulars del negoci asseguren que s’ocupa un terç de la capacitat. El conseller d’Interior, Miquel Buch, adverteix amb sancions en cas que no es compleixi aquesta mesura.

A més, tots els esdeveniments esportius es jugaran a porta tancada, però si hi ha menors d’edat podran anar acompanyats. Totes aquestes mesures duraran, com a mínim, quinze dies i caldrà veure si es poden prendre accions per evitar aglomeracions als transports públics. Aquests anuncis van dur moltes administracions i entitats a prendre mesures addicionals pel seu compte. A Vilassar de Mar, per exemple, l’Ajuntament tanca la biblioteca i les instal·lacions esportives municipals i impedeix la celebració de competicions esportives que, en teoria, el govern avalava.

En paral·lel a les mesures decretades, el nombre de positius per la Covid-19 continua augmentant al Principat. Ahir es va confirmar una nova mort –la quarta, a Igualada– i més de mig centenar de casos nous. Hi ha vint persones en estat greu. Cinc dels nous casos són a la regió sanitària de Girona: dos homes de 91 i 80 anys i una dona de 48 anys, a la Selva, i una dona de 37 anys i un home de 45, al Gironès.

LES FRASES

És possible que en els pròxims dies calgui prendre mesures més dràstiques i contundents
Quim Torra
President de la Generalitat

LA XIFRA

Volem protegir els professionals sanitaris, perquè són essencials, són els que ens han de cuidar
Alba Vergés
consellera de Salut
Estem en fase d’alerta perquè volem anar un pas per davant de manera preventiva
Miquel Buch
Conseller d’interior
15.412
alumnes
i 1.401 docents estan afectats pel tancament de centres educatius a les localitats de l’Anoia on hi ha el brot.

La reducció de la capacitat provoca tancaments

La limitació a un terç de la capacitat en locals d’oci amb espai per a menys de mil persones per garantir una distància de seguretat provocarà grans pèrdues econòmiques, segons la Federació Catalana d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm). Aquesta mesura, que afecta totes les discoteques i sales de festa de Catalunya almenys durant quinze dies, provocarà el tancament temporal de molts locals atès que la despesa fixa per obrir-los suposa un cost molt elevat que no es podrà assumir amb la capacitat reduïda. És per això que la patronal de l’oci nocturn estatal Spain Nightlife, de la qual forma part Fecasarm, demanarà ajudes fiscals i laborals a les autoritats corresponents, com ara la reducció i l’ajornament d’impostos estatals i locals, l’agilitació d’expedients de regulació temporal de treball i la creació urgent de línies de finançament.

A més, a partir d’avui, la junta constructora de la Sagrada Família reduirà la capacitat del temple a un màxim de 1.000 persones simultàniament i tancarà els ascensors d’accés a les torres de les dues façanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar
RELIGIÓ

«Sigues al capdavant per servir», lema episcopal del nou bisbe de Girona

GIRONA
SALT

Segon espai del servei gratuït de canguratge i temps de cures

SALT