Salut

Sensació d’infradiagnòstic tot i l’escalada dels casos

Crida urgent a preservar el sistema de Salut en ple esclat viral

Els especialistes admeten que la Covid-19 està clarament escampada més enllà dels 509 casos oficials i que hi ha contagi comunitari

El coronavirus ja està clarament desfermat a Catalunya i els casos reals de Covid-19 superen de molt les dades oficials. Aquest és el pensament coincident de diferents especialistes en virologia i medicina comunitària consultats per aquest diari. Tots ells apunten a un “infradiagnòstic clar” i auguren uns dies complicats per al sistema de salut del país. Aquesta sensació, que es fa ben palpable en veure el volum de consultes –físiques i telefòniques– als diferents punts del sistema de Salut, en alguns casos amb moltes esperes, es va intuir també ahir al vespre en la compareixença del director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella.

“La demanda de casos que necessiten assistència es doblarà en les properes hores i estem preparant el sistema per fer-hi front”, va dir. A més, els responsables de gestionar la crisi sanitària admeten que es plantegen un canvi en el protocol de realització de proves de la Covid-19, que és clarament insuficient en el moment actual. En comptes de fer-lo a les persones amb símptomes i que hagin estat en contacte amb positius, en les pròximes hores es podria limitar únicament a les persones que presentin una clínica greu. A banda, també es passarà a fer un “mostreig estadístic”, una mesura pròpia d’episodis epidèmics amb un gran avanç de la malaltia que permet determinar-ne l’abast pel que fa a la població.

El Departament de Salut va detectar ahir 190 casos nous de SARS-CoV-2 a Catalunya, sense noves morts més enllà de les sis ja reportades. Això fa que el global de persones positives de Covid-19 s’enfili fins a les 509, entre les quals n’hi ha 35 en estat greu i un total de 58 professionals sanitaris.

Mesures de protecció

Salut pren mesures per protegir el sistema de Salut davant del previsible augment del nombre de casos, que requerirà més llits amb tractament especialitzat. Per això reorganitzarà els serveis de manera que es puguin compaginar l’atenció al coronavirus amb les qüestions més urgents, com els parts, les diàlisis, els tractaments oncològics i l’atenció d’urgències. Ja s’han començat a tancar consultoris per concentrar els recursos ampliant els CAP i convertint-los en CUAP, amb atenció continuada. Els hospitals també ajornen les consultes externes, les proves diagnòstiques i les operacions quirúrgiques no urgents per fer front a la pandèmia. Una altra mesura és que s’allargaran les receptes per evitar visites als CAP i a les farmàcies. El mateix passarà amb la medicació hospitalària de dispensació ambulatòria.

Alliberar els telèfons

El telèfon 061 ha passat de rebre 5.000 trucades diàries a 25.000, i hi ha “moments que queda col·lapsat”. Per això es demana que s’utilitzi el 112 per a qüestions urgents (infarts, ictus, accidents...), el 061 per a problemes de salut i que els dubtes es resolguin al Canal Salut a internet. Si es tenien operacions o proves programades, no cal trucar. Si es reprogramen, ja s’avisarà.

LES FRASES

La demanda de casos que necessiten assistència es doblarà en les properes hores i preparem el sistema per fer-hi front
Cada petit gest, cada rentada de mans de cadascú de nosaltres treballa en contra del virus i ajuda atendre millor les urgències
Catalunya té capacitat de resposta a l’embat de la Covid-19, que pot durar entre vuit i deu setmanes
Adrià Comella
Director del CatSalut

La xarxa de salut privada, a disposició de la pública

“Estem en una situació d’emergència que pot afectar molts ciutadans i no és el moment de fer distincions entre ells.” El director general de l’Associació Catalana d’Entitats de Salut, Lluís Monset, va anunciar ahir que la patronal de la sanitat privada ha establert “una línia de coordinació” amb el sector públic per “resoldre les situacions més complicades de manera conjunta si és necessari”. Els responsables de la sanitat privada i els de la pública han consensuat que, si la pressió assistencial es desferma, hi haurà una resposta conjunta a la demanda de nous llits. El doctor Monset va assegurar que, malgrat que no hi ha cap paper signat ni s’ha parlat de possibles compensacions econòmiques, els 25 hospitals privats del país estaran “a disposició” del Departament de Salut per resoldre “crisis puntuals”. Si arriba el cas, però, el circuit d’assistència privada –on ja s’han detectat també els primers casos de Covid-19– es continuarà oferint amb normalitat. Respecte a la possibilitat d’una nacionalització avalada pel decret d’estat d’alarma, Monset ho té clar: “No té cap sentit.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES