Salut

L’augment dels casos greus porta a reorganitzar tots els hospitals

L’hospital Trueta destina als pacients amb Covid-19 la majoria de llits de pacients crítics de què disposa i ha adaptat nous espais

Tots els centres hospitalaris comarcals han readaptat les instal·lacions i el personal

L’increment del nombre de pacients amb coronavirus SARS-CoV-2, molts dels quals en estat greu, amb necessitat de ventilació mecànica invasiva, ha accelerat la reorganització de tots els hospitals de la regió sanitària de Girona. Salut no ha concretat en quants llits xifra aquesta ampliació adduint que la quantitat s’anirà adaptant a les necessitats assistencials segons disponibilitat de professionals i equipament com ara respiradors. En situació normal, hi ha divuit llits de crítics al Trueta, vuit a l’IAS i cinc a la Clínica Girona. Aquesta adaptació interna que han fet els centres pel que fa a la utilització dels llits ha fet que també s’hagin hagut de reorganitzar les plantilles de professionals i formar-los, en alguns casos, per a les noves funcions que previsiblement els tocarà assumir.

En el cas de l’hospital Trueta, a part dels llits de l’UCI, també destina a l’atenció de pacients crítics els llits de la unitat coronària i els de semicrítics de la unitat polivalent d’alta intensitat de cures. També ha reconvertit l’hospital de dia polivalent i l’hospital de dia d’endocrinologia en un espai per atendre aquest tipus de casos. Els pacients crítics que no estiguin afectats pel coronavirus s’ingressaran a la unitat de reanimació per tal de preservar l’àrea quirúrgica de possibles contagis.

Els hospitals comarcals també han fet adaptacions internes per poder atendre els pacients més greus, l’atenció dels quals correspondrà principalment als professionals d’anestesiologia i d’urgències, que treballaran conjuntament. S’ha establert un sistema de suport telefònic a càrrec dels metges intensivistes del Trueta als hospitals comarcals.

Al Santa Caterina, on ja hi ha una unitat de crítics, han potenciat l’atenció al pacient semicrític. En aquest sentit, s’han reconvertit les àrees d’observació del servei d’urgències en zona d’atenció de pacients semicrítics, mentre que l’atenció urgent al pacient amb problemes respiratoris s’ha habilitat als boxs d’urgències psiquiàtriques, que s’han traslladat a un altre espai. També s’ha habilitat l’hospital de dia com a àrea de suport al servei d’urgències i observació, amb una àrea de boxs dedicada al pacient semicrític.

Hospital de Figueres

Al servei d’urgències de l’hospital de Figueres s’han aïllat tots els boxs –una vintena–. També s’ha dividit la zona de reanimació del servei en dues parts i ahir estaven a punt d’acabar-se els treballs per reconvertir sis boxs de la unitat de monitoratge d’urgències per atendre pacients que tenen necessitat de rebre tractaments amb aerosols o ventilació mecànica no invasiva per als crítics no intubats. Aquestes mateixes adaptacions s’estaven fent a les dues habitacions de la primera planta que fins ara es destinaven a les proves de polisomnografia. A més, a la unitat de monitoratge s’han reordenat els espais per, si és necessari, poder-hi atendre pacients crítics intubats. I s’està preparant el personal del servei per desenvolupar aquesta atenció. Amb l’objectiu d’evitar contagis, també s’ha sectoritzat l’hospital de Figueres. La primera planta de l’hospital, la d’hospitalització mèdica, té tota una ala destinada a acollir els pacients aïllats per Covid-19. I des de dissabte no es permet l’entrada de visitants a cap de les tres plantes d’hospitalització.

Hospital d’Olot

L’hospital d’Olot i comarcal de la Garrotxa ha habilitat una segona unitat per atendre pacients. Així mateix, ha activat una borsa de treball per buscar personal de neteja i bugaderia durant la gestió del coronavirus, tot i que fonts de la fundació rectora del centre han remarcat que es tracta, ara per ara, d’una mesura preventiva per gestionar escenaris futurs. L’hospital ha prohibit les visites a la unitat 4, on hi ha els malalts de llarga estada, a tots els familiars i acompanyants, i ha establert un circuit de comunicació perquè totes les persones ingressades es puguin posar en contacte diàriament amb les seves famílies. Finalment, ha comunicat que l’atenció primària a la Garrotxa es concentra als ambulatoris CAP Garrotxa, CAP Besalú, CAP Sant Joan les Fonts i CAP Sant Esteve d’en Bas, i al CL Sant Feliu de Pallerols es concentra l’atenció pediàtrica de la Vall d’en Bas i Hostoles. En tots els CAP de la Garrotxa s’ofereix atenció primària i pediàtrica urgent.

Als hospitals de Blanes i de Calella s’ha preparat la zona de reanimació dels dos centres per destinar-hi quan sigui necessari els pacients que estiguin més greus. Els professionals de l’equip d’anestèsia s’incorporaran a l’equip d’urgències.

A l’hospital de Palamós s’ha habilitat l’espai de l’hospital de dia quirúrgic amb boxs individuals per atendre els pacients amb Covid-19 que presentin un estat més greu.

A l’hospital de Campdevànol s’han adaptat llits a l’àrea de reanimació per poder atendre possibles pacients crítics.

L’hospital de la Cerdanya i la Fundació Hospital de Puigcerdà han reobert la segona planta de l’antic hospital comarcal, a la plaça Santa Maria, per atendre els afectats de Covid-19. Té una capacitat inicial de 26 llits.

Pel que fa a la resta de pacients que donin positiu en el test de Covid- 19 i que no requereixin una vigilància intensiva, cada centre ha fet les seves pròpies adaptacions internes. Ja tenen previstos els seus plans respectius per anar ampliant les zones d’hospitalització de pacients amb Covid-19 en cas de necessitat, i en algunes comarques s’estan mantenint converses amb hotels de la zona per si calgués derivar-hi usuaris de residències i destinar aquests centres a pacients no greus.

Més de 3.000 targetes moneder a l’Alt Empordà

epa

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha repartit 3.062 targetes moneder a través dels ajuntaments que ara els consistoris faran arribar als pares i tutors dels alumnes beneficiaris d’una beca menjador. L’objectiu és que els menors amb necessitats socioeconòmiques tinguin la continuïtat d’aquests ajuts durant el temps que els centres educatius estiguin tancats. La targeta moneder estarà carregada amb els àpats corresponents al servei de menjador, a raó de quatre euros per dia i infant per als beneficiaris. Es pot fer servir en qualsevol establiment, només per comprar aliments.

Ple de la Diputació de Girona via telemàtica

g. p

Amb motiu de la pandèmia causada pel coronavirus, la Diputació de Girona celebrarà avui per via telemàtica el ple del març. La sessió començarà a les 12 h. Es podrà seguir des del web de la corporació, en un espai on ja es retransmet habitualment en directe (http://www.ddgi.cat/web/nivell/1227/s-0/el-ple).

Suport a Roses per al confinament dels adolescents

EPA

El Servei d’Atenció a l’Adolescència, que l’àrea de Joventut de l’Ajuntament de Roses ofereix a través de l’entitat Ranura, es readapta: ara ofereix suport professional i orientació sobre com es pot gestionar el confinament per als adolescents i familiars que ho necessitin durant aquestes setmanes.

Més actes de Setmana Santa cancel·lats

EPA

Cornellà del Terri ajorna la festa Major i el ball del Cornut, que es celebra per Setmana Santa (del 9 al 13 d’abril). De moment no hi ha dates alternatives es. El Port de la Selva també suspen les activitats de Setmana Santa entre les quals, la XII Fira de l’Espàrrec ( 18 i 19 d’abril), i la II Ruta de Tapes

Setge a segons residents a Calella de Palafrugell

E.A

La Policia Local de Palafrugell va estrènyer el control, el cap de setmana, en diverses comunitats dels nuclis del litoral, on alguns veïns van denunciar que hi havia gent jugant al tennis en les pistes, i que es ficaven a casa quan apareixien les patrulles. El cos va posar denúncies i va enviar cap a la primera residència una família, que es queixava que duien una setmana “confinats” a Calella i van ser forçats a desplaçar-se amb menors i adults en un mateix vehicle cap a l’àrea metropolitana de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona