Salut

Oriol Mitjà i una seixantena més d’experts demanen al govern espanyol el confinament total

Ho fan en un article publicat a ‘The Lancet’

Alerten que, segons les prediccions, les mesures preses fins seran “insuficients” per evitar el “col·lapse” sanitari

Un total de 62 experts, entre els quals els investigadors Oriol Mitjà, Àlex Arenas i Xavier Rodó, han publicat un article a la prestigiosa revista mèdica ’The Lancet’ per demanar al govern espanyol que passi al “confinament total” per aturar el creixement exponencial de casos de coronavirus a l’Estat. Els experts alerten que el model predictiu basat en les mesures preses fins ara, restriccions parcials de la mobilitat, mostra que aquestes decisions seran “insuficients” per evitar que els hospitals es trobin “desbordats” en les properes setmanes i preveuen un “col·lapse” del sistema sanitari. Per això demanen al govern espanyol que “implementi amb urgència mesures més dràstiques per minimitzar l’impacte de la pandèmia”.

Els signants de l’article publicat a la revista britànica mostren preocupació per la capacitat “limitada” de les accions preses fins ara pel govern espanyol per controlar amb èxit la propagació del coronavirus. Tot i que consideren que van en la “direcció correcta”, adverteixen de la “pressió” al sistema sanitari.

Els experts destaquen que models que simulen la propagació de la infecció a partir de diferents supòsits convergeixen en un escenari amb un “alt nombre de casos” de covid-19 en poques setmanes. Les simulacions s’han fet utilitzant els models de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Universitat de Saragossa (Unizar) per calcular el nombre de pacients que necessitaran cures intensives als hospitals en tres escenaris diferents: sense restricció de la mobilitat; restricció parcial (desplaçaments autoritzats a la feina per al 30% de la població) i completa (només permesa per als serveis essencials).

Els investigadors apunten que el segon escenari, que correspon a les mesures preses actualment, no evitarà un “col·lapse” del sistema sanitari. Els experts alerten que un eventual col·lapse, amb la distribució d’edat de la població espanyola, en què el 18% de les persones té més de 65 anys, suggereix una “taxa de mortalitat potencialment alta” per covid-19 a l’Estat. D’acord amb els models, el sistema sanitari entrarà en un “risc mol alt de saturació” entre el 26 de març i el 24 d’abril.

Per això demanen al govern espanyol prendre mesures “més dràstiques” i proposen establir “categories regionals” segons el nombre de casos per 100.000 habitants i implementar un “paquet de múltiples intervencions” per a cada grup. A tall d’exemple, proposen aplicar un confinament total dels ciutadans i de la regió per a aquelles àrees amb més de 100 casos per 100.000 habitants en els últims set dies, excepte serveis essencials, que serien centres sanitaris i de recerca, per a un període mínim d’entre 15 i 21 dies. En aquesta categoria hi entraria Catalunya (115); també, La Rioja (166) o Madrid (155), entre altres. Les àrees amb menys casos podrien mantenir el confinament parcial.

Els experts també recalquen la necessitat urgent d’establir un canal de compra i subministrament d’equips de protecció personal per al personal sanitari, ja que actualment és “insuficient”.

I després del confinament? Un sistema de vigilància “robust”

Els investigadors defensen que implementar mesures com la restricció completa dels moviments i intensificar les proves diagnòstiques en casos sospitosos ha demostrat “bons resultats” en altres països. També adverteixen que les polítiques proposades no suposarien la fi del covid-19 durant les primeres tres o quatre setmanes i que per tant es necessitarien estratègies per mantenir els beneficis d’aquestes accions.

En aquest sentit, veuen una “lliçó clau” de l’experiència dels països asiàtics la necessitat de crear un “sistema de vigilància robust” que sigui capaç de recollir dades epidemiològiques a un nivell individual o familiar. Per bastir aquest sistema, hi ha dos pilars. D’una banda, disposar d’una aplicació mòbil universal per ‘autoreportar’ símptomes sospitosos de covid-19 -destaquen el cas de Singapur- i, de l’altra, la capacitat de fer proves de diagnòstic a totes les persones amb aquests símptomes per prendre mesures ràpides d’aïllament.

Els signants que encapçalen l’article són Oriol Mitjà, metge i investigador de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol; el director de la Càtedra de Ciència i Humanisme de la URV, Àlex Arenas i el cap del Programa Clima i Salut d’ISGlobal, Xavier Rodó, entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura continuada de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós