Salut

Vergés admet que hi ha més defuncions de les que s’han pogut confirmar

Igualada i Barcelona asseguren que les xifres oficials estan per sota de la realitat

Creixen el contagi i les morts en residències, que no consten en les dades

La consellera de Salut, Alba Vergés, va admetre ahir que a Catalunya hi ha més defuncions de les que el seu departament ha pogut confirmar fins ara. Després que a primera hora del matí l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, informés que als quatre municipis confinats de la Conca d’Òdena hi han mort aquest mes de març 140 persones, un 250% més que altres anys, en què la mitjana era de 46 persones, Vergés va reconèixer que les dades que fa públiques el seu departament –i que en el cas de la Conca d’Òdena han estat només d’una quarantena– “són només les que pot donar el govern” perquè “no són dades automàtiques” i només tenen “exactament i de forma ràpida aquelles defuncions que arriben dels centres hospitalaris”. No hi figuren, doncs, ni les dades de funeràries ni les morts en residències.

Dit això, la consellera va anunciar un canvi en l’elaboració del registre de mortalitat per als pròxims dies que inclogui també les dades provinents de les funeràries, amb les quals va assegurar que ja està treballant. Precisament, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ahir a la tarda va fer recompte de víctimes mortals a la capital catalana –382 a hospitals i 91 en residències–, va subratllar també aquesta impossibilitat de tenir les dades totals, ja que falten les de les funeràries.

També el nombre de contagis està per sota de la xifra real. L’investigador de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol Oriol Mitjà ha arribat a dir que només s’ha detectat el 4% del total. Ahir la consellera va assegurar que s’havien fet més de 47.000 proves PCR, el 45% de les quals han donat positiu. El major nombre de proves s’han fet en persones d’entre 40 i 60 anys (un 35% amb un 33% de positius), seguit de la franja d’entre 60 i 80 anys, en què s’han fet el 26% de les proves amb un 34% de positius. Entre els majors de 80 anys, però, només s’han fet un 14% de proves, que han donat un 16% de positius.

31 morts a la Casa Asil

Precisament les proves són una de les demandes de les residències, on el coronavirus està causant estralls. Vergés havia promès test ràpids, però ahir va dir que encara s’està “avaluant la idoneïtat” dels 25.000 que van arribar dissabte i que si “finalment la millor destinació no són les residències, es faran més proves PCR”.

Ahir es van conèixer tres nous casos greus. El primer a la Casa Asil de Sant Andreu, a Barcelona, amb una acumulació de 31 persones mortes; el segon, en una residència de Parets del Vallès (Vallès Oriental), amb 9 morts, i el tercer a la Llar Sant Josep de Lleida, amb vuit interns morts en les últimes hores. El Departament d’Afers Socials va comunicar que ha hagut d’intervenir a la residència Sant Adrià de Besòs, on hi ha 20 interns i 14 amb símptomes de coronavirus, perquè l’equip “ha descuidat les seves obligacions”.

Només a la ciutat de Barcelona hi han mort fins ara 91 ancians que vivien en residències. De les 260 que hi ha, en 162 s’hi ha confirmat com a mínim un positiu.

“Estem en situació de tensió màxima”

Catalunya va sumar ahir 177 noves morts per coronavirus i la xifra total de víctimes és de 1.849. El Departament de Salut també va comptar 1.218 positius nous, cosa que eleva la xifra total a 19.991. Del total de casos acumulats, 1.769 persones estan greus. De tots els afectats, 3.244 són professionals sanitaris.

Mentre des del Centre de Coordinació i Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat es mantenia ahir que, malgrat l’augment de dilluns, la tendència a la baixa en els contagis es manté i justificaven l’increment de dilluns “per l’acumulació del cap de setmana”, la consellera Alba Vergés admetia que els casos continuaran “creixent en els propers dies” i assegurava que “estem en una situació de tensió màxima i guanyant espais a tot arreu“. Ahir Vergés va assegurar que el nombre d’espais d’UCI disponibles era ja de 1.816 i que n’hi havia 1.652 d’ocupats per malalts de coronavirus en estat greu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona