Salut

Mil empreses s’ofereixen per fabricar contra el virus

El web del govern que posa en contacte empreses tecnològiques i fabricants que ofereixen o demanen serveis supera les 1.100 firmes

Ja són diverses les que col·laboren fent respiradors, viseres o protectors

Catalunya viu aquesta primavera el més semblant a una economia de guerra que hàgim pogut imaginar les generacions que no vam viure la dels nostres padrins. Per sort, en l’actual lluita contra el coronavirus, les tecnològiques i els fabricants capdavanters estan al servei de la salut pública i no de l’armament.

Una economia de guerra contra el coronavirus és un símil entenedor per explicar com, en una setmana, unes 1.160 empreses catalanes, segons Efe, s’han registrat a la web que l’organisme de la Generalitat ha dedicat a la promoció internacional de l’empresa catalana, ACCIÓ, que ha posat en servei per fer front a la pandèmia de la Covid-19. El web posa en contacte empreses que ofereixen o requereixen productes i serveis en qualsevol dels àmbits del sistema sanitari. ACCIÓ ja ha validat unes 600 del miler de firmes que tenen capacitat tecnològica o de producció de béns i serveis, o que en necessiten amb urgència pel que fa a màscares quirúrgiques i de seguretat, matèries primeres de productes sanitaris, respiradors, desinfectants, impressió 3D, plataformes de teletreball, etc. Per exemple, pensant en subministraments, ACCIÓ ofereix des del web un mapa interactiu per saber la situació real a les fronteres pel que fa a trànsit aeri, marítim i terrestre.

Respiradors, l’exemple

L’exemple més paradigmàtic d’aquesta economia de guerra és sens dubte el dèficit hospitalari de respiradors per als malalts greus de Covid-19. En pocs dies s’han posat en marxa projectes paral·lels que impliquen en una xarxa de disseny i producció experts sanitaris, tecnològics i fabricants. Per una banda, el consorci d’empreses Respira Leitat X, on hi ha també HP, Airbus o Navantia, està enllestint els detalls tècnics i burocràtics perquè l’Agència Espanyola del Medicament i el Producte Sanitari avali el seu respirador en 3D validat per l’hospital Parc Taulí de Sabadell, un respirador en què participa amb components la farmacèutica veterinària Hipra d’Amer, que al mateix temps analitza des dels seus laboratoris tests PCR de coronavirus per a l’ICS.

Però, davant la gravetat de l’emergència sanitària i mentre espera començar a fabricar entre 50 i 100 respiradors diaris, el consorci de Leitat ja ha fabricat i posat a disposició del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) 500 bifurcadors 3D que permeten doblar la capacitat d’un respirador d’UCI i atendre amb una única unitat dos pacients en situació respiratòria similar.

L’altre projecte gran són tres respiradors més dissenyats pel Clínic, Can Ruti i la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB que impulsen les empreses GPA Innova, Protofy.xyz i GasN2. La planta de Seat de Martorell fabricaria el model Oxigen-IP de Protofy que permetria automatitzar respiradors. Però, alhora, Seat ja fabrica màscares de protecció en 3D. Siemens treballa en el model Respira de GPA Innova, que podria automatitzar fins a vint respiradors manuals, mentre que GasN2 té a punt el dispositiu autònom de respiració (DAR), que funcionaria per mitjà d’intubació.

Per altra banda, la planta d’impressió 3D d’Alstom ja fabrica a Santa Perpètua de Mogoda vàlvules per a respiradors i viseres per a protectors facials i ja treballen per tenir a punt protectors individuals per obrir portes evitant contagi per tocament o màscares amb materials antibacterians. La lleidatana Intech3D fabrica amb altres firmes tecnològiques des de la primera setmana de confinament mascaretes, viseres i respiradors. I viseres de protecció en 3D es van posar a fabricar també el 25 de març des de casa seva alumnes de quart d’enginyeria biomèdica de la UPF. La multinacional de perfumeria Puig va ser la primera a anunciar que començava a fabricar gel hidroalcohòlic, tot i que està especialitzada en perfums.

L’Anoia se’ls fa

Ahir mateix, innovadors de l’Anoia anunciaven que tenien a punt els primers 30 respiradors fabricats per ells a Igualada, una ciutat que viu confinada i tancada a l’exterior per ordre governativa. El grup de l’Anoia del Col·legi d’Enginyers Industrials de Barcelona enllestia ahir els primers 30 respiradors a la nau de Waterologies, una empresa igualadina de tecnologia per a tractament d’aigües que ara s’ha concentrat en l’emergència sanitària.

La Diputació, fabricant

Ahir, també, l’UCI de l’hospital de Sant Joan Despí anunciava que s’imprimirà ella mateixa en 3D els fungibles per a respiradors davant la falta de subministraments després que li hagi validat el Parc Taulí. I la Diputació de Barcelona anuncia que fabricarà, amb Eurecat i Treematernity, a la seva Escola de Teixits de Canet, corretges d’un sol ús per al parts per evitar contagis amb la reutilització de les tradicionals.

CaixaBank i BBVA pagaran l’atur demà als clients

CaixaBank i BBVA avancen a demà 3 d’abril el pagament de la prestació d’atur als seus clients. Es volen evitar cues a les oficines i ajudar les famílies vulnerables perquè els rebuts arriben a principi de mes.

Un milió de mascaretes, el repte de l’ANC

L’Assemblea (ANC) ha posat en marxa la campanya de recollida de diners per a iniciatives sanitàries i per a la fabricació d’un milió de mascaretes no sanitàries per a la ciutadania.

Ajornades les oposicions de mestres

El govern català va confirmar ahir que ajorna del setembre al desembre la convocatòria d’oposicions a mestres que estava prevista per al juny. El sindicat Ustec-STEs apostava pel juliol del 2021.

Mor un agent de la Policía Nacional de l’aeroport gironí

Un oficial del cos de la Policía Nacional de 60 anys destinat en servei a l’aeroport de Girona-Costa Brava és la primera víctima mortal de coronavirus d’un agent en actiu que té aquest cos.

Òmnium: 300.000 euros per a centres sanitaris

Després que l’Esprint Solidari d’Òmnium hagi assolit els 200.000 euros, ara l’entitat es posa el repte d’arribar als 300.000 per finançar el Clínic, #Joemcorono, el Banc d’Aliments i el Col·legi de Metges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona