Salut

La maquinària econòmica ha arrencat a mig gas

Comença la distribució de mascaretes a les estacions de tren i autobusos a Girona, Figueres, Olot, Blanes i Lloret de Mar

Es preveu que se’n reparteixin fins a 172.000 aquests dies

La maquinària econòmica va arrencar ahir a mig gas i s’espera que, “a mesura que es vagi agafant confiança”, comenci a adquirir velocitat. De fet, la mateixa FOEG havia aconsellat als empresaris que no obrissin “si no tenien material de protecció per als seus treballadors”. “Sobretot perquè hi ha hagut algun canvi legislatiu que ha passat la responsabilitat als empresaris si algun treballador resulta infectat a la feina”, assegura Xavier Soy, portaveu de la FOEG. Soy ha posat com a exemple que a la demarcació hi ha quatre o cinc empreses del sector del metall que no han obert perquè no tenien equips de protecció, ja que havien fet una “compra centralitzada a través de la Federació del Metall i no hi ha arribat a temps”. Malgrat això, Soy pensa que hi ha moltes empreses que “s’han espavilat pel seu compte” i que aquestes sí que han aconseguit obrir.

L’alcalde de Vilamalla, Carles Álvarez, va explicar ahir que al matí havia passejat pel polígon industrial de la seva població i que, a banda de les indústries d’alimentació que no han tancat, a la resta no es veia gaire activitat. “Jo penso que abans de reprendre l’activitat s’ha d’estar ben segur. Les empreses són responsables i aniran arrencant a mesura que agafin confiança”, va dir.

L’alcalde de Celrà, Dani Cornellà, va explicar que al polígon industrial de la població les empreses grans “no han tancat mai” perquè són empreses químiques, càrnies i de distribució, i són essencials. En canvi, les més petites –instal·ladors, constructores i botigues de material de construcció, per exemple– “no crec que hagin començat al cent per cent”.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Riudellots de la Selva, Montserrat Roura, va explicar que, al polígon, tant a primera hora del matí com a la tarda, “l’activitat era de força normalitat”. Segons Roura, tant ella com el regidor de Promoció, Xevi López, van repartir dilluns un total de 206 mascaretes, confeccionades per un grup de voluntàries de Riudellots, als “veïns i veïnes que avui [ahir per al lector] començaven a treballar per tal que es poguessin protegir”. Van entregar dues mascaretes per treballador.

Repartir mascaretes

Girona, Figueres, Olot, Lloret de Mar i Blanes van ser les poblacions de les comarques gironines on ahir es va començar el repartiment de mascaretes. En total, es preveu que se’n reparteixin fins a 172.000 entre ahir i avui i la setmana que ve a les estacions d’autobusos i de tren d’aquestes localitats, on es preveu que hi hagi més afluència de gent a causa de la represa de l’activitat laboral. El repartiment està anant a càrrec de voluntaris de Protecció Civil i de la Creu Roja, amb el suport de les policies locals i els Mossos d’Esquadra.

El repartiment de mascaretes, a Blanes, per exemple, va començar a les sis del matí. Els voluntaris –que també anaven equipats amb mascaretes i guants– les repartien, i en alguns casos van haver d’explicar com s’han de manipular –agafant-les sempre per les gomes i identificant-ne la part interna i l’externa, que sol ser blava o verda– i com s’han d’ajustar –han de tapar el nas i el mentó.

A la ciutat de Girona, l’Ajuntament va concretar que s’havien distribuït ahir 1.686 mascaretes (420, a l’estació de tren convencional; 40, a l’estació del TAV; 640, a l’estació d’autobusos, i 586, entre els usuaris dels busos urbans i interurbans en parades concorregudes, com a la plaça Marquès de Camps i als jutjats). Avui el repartiment continuarà als mateixos punts i en el mateix horari que ahir (de sis del matí a dos quarts de cinc de la tarda) i es tornarà a fer a principis de la setmana que ve, seguint el mateix procediment. El consistori va destacar que ahir va ser un dia de “poca mobilitat”, ja que, tot i que es va percebre un augment respecte a la setmana passada, la “impressió del govern municipal” va ser que es va seguir “majoritàriament” la instrucció de mantenir el confinament tant com es pugui. En tot cas, espera poder tenir dades en pocs dies.

D’altra banda, la policia local de Girona va fer ahir (fins a les sis de la tarda) catorze controls fixos en diversos punts d’accés de la ciutat per tal de garantir que la mobilitat en vehicle privat es feia pels motius permesos i complint les mesures de seguretat. Es van controlar un total de 701 vehicles i es van denunciar 35 persones.

Sense tests de Covid-19

La Unió Intersectorial Empresarial del Ripollès (UIER) ha quedat sense tests de Covid-19 després que l’Estat ordenés ahir la intervenció dels laboratoris i centres mèdics privats de diagnòstic clínic.

Segons informava ahir l’agència ACN, la UIER feia uns dies que havia tancat un acord amb dos laboratoris i preveien rebre’n un centenar ahir. “Volíem oferir-ne a empreses per evitar l’entrada de treballadors contagiats a la feina, però ens hem quedat en espera i no hi ha perspectives que ens en puguin arribar”, va explicar el seu gerent, Josep Pascal, que va assenyalar que entenen que la prioritat sigui el sector sanitari, però denuncien la “improvisació” de l’Estat per haver ordenat una represa de l’activitat “molt necessària” però sense garantir els EPI als llocs de treball.

LES XIFRES

1.686
mascaretes
es van repartir ahir només a Girona entre alguns usuaris del transport públic.
172.000
mascaretes
és la quantitat total que es preveu repartir durant aquests dies.

El nombre de morts supera les 300

Amb sis noves morts durant el dia d’ahir –un dels balanços més baixos dels darrers dies– a la regió sanitària de Girona, el nombre total de víctimes mortals des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19 ja és de 301 persones. Entre les quals, disset són de la residència Palafrugell Gent Gran, segons va transcendir ahir. A la regió sanitària de Girona, el nombre de casos confirmats per coronavirus és de 2.410 –82 més que dilluns– i el nombre de persones ingressades en estat greu és de 77. El total de persones hospitalitzades és de 582 i el nombre de professionals sanitaris confirmats per coronavirus és de 505. Pel que fa al nombre d’altes hospitalàries acumulades que s’han produït als hospitals de la regió, és de 906.

Si disgreguem les dades per les diverses comarques, els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (Ssibe) van informar que el nombre total de casos de Covid-19 diagnosticats és de 261, i 52 dels quals són personal sanitari. Entre aquests casos, n’hi ha dos que estan ingressats a l’hospital de Palamós. A la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, ahir tenien 62 professionals positius de Covid-19, 43 pacients ingressats a l’hospital d’Olot i quatre altes d’ahir mateix, que fan un total de 51 altes durant tota aquesta crisi. A l’hospital de Blanes hi ha 25 pacients ingressats i ahir hi va haver dues altes i cap defunció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona