Salut

Metges de Catalunya reclama més professionals a l’atenció primària i reforçar la seguretat en la desescalada

El sindicat fa un decàleg de mesures perquè l’atenció primària assoleixi un rol central amb garanties

Metges de Catalunya (MC) ha reclamat al Departament de Salut més personal i que es garanteixi i reforci la seva seguretat i la dels pacients en l’atenció primària. Aquestes són dues de les mesures del decàleg que ha elaborat el sindicat per assolir una desescalada de l’atenció primària “amb seguretat i protecció”. Ha apuntat que superada la fase aguda de la crisi, la xarxa d’atenció primària serà l’“eix central del control epidemiològic de la pandèmia i de l’atenció transitòria a les residències geriàtriques”. Per això, reclamen un augment de la plantilla -segons els seus càlculs falten més de 1.000 facultatius-, i evitar sobrecàrregues de treball. També demanen gestionar la programació de visites per garantir la distància de seguretat.

El decàleg parteix de la petició que s’asseguri la provisió “suficient i regular” de roba sanitària i equips de protecció individual, que es facin test fiables i periòdics als professionals i s’adaptin els llocs de treball prioritzant la salut laboral. En segon lloc, reclama més recursos humans “per donar una resposta eficaç a les necessitats assistencials de cada moment” i evitar sobrecàrregues.

En tercer lloc, aposta per promoure la visita concertada, la telemàtica i el teletreball i això requereix incloure a les agendes el temps per resoldre les visites no presencials. “El nou model de l’atenció primària ha d’evolucionar de la quantitat a la qualitat”, ha apuntat MC. En el cas de les visites espontànies, es demana que es valorin per un professional de l’EAP i que prevalgui el criteri clínic a l’hora de decidir el moment de la visita.

En cinquè lloc, el sindicat reclama la dotació de dispositius i recursos tecnològics que permeti impulsar l’atenció telemàtica. D’altra banda, demana la “desburocratització real” de l’atenció primària, establir un nou pla d’atenció a la cronicitat i una nova dinàmica proactiva i participativa per detectar i dissenyar, des dels mateixos equips, les necessitats assistencials de la població.

El decàleg finalitza demanant recursos humans i materials suficients “perquè no es torni a reproduir la situació de col·lapse” a les residències però sense que això suposi una minva en els equips d’atenció primària. Per últim, MC afirma que el futur del sistema públic de salut passa per establir una “sinèrgia real” entre els diferents nivells assistencials i que assumeixi que l’atenció primària “no és una subordinada de cap altre nivell assistencial”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona