Salut

El nou curs escolar: Grups estables, sense distància ni mascareta i amb almenys 5.000 docents més

El govern invertirà 370 milions extres i contractarà com a mínim 5.000 professionals

Educació evita concretar les ràtios d’alumnes per aula, que hauran de decidir les escoles

El Govern invertirà 370 milions extres al sistema educatiu el proper curs i contractarà un mínim de 5.000 nous professionals. En concret, 233 milions es destinaran a aquesta contractació, 33 milions a millorar les necessitats educatives i lluitar contra la segregació i 103 milions per iniciar un pla digital. Aragonès, Bargalló i la consellera de Salut, Alba Vergés han comparegut conjuntament per avançar com serà l’inici del curs 2020-2021.

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha garantit que “al setembre tots els centres educatius obriran amb normalitat i amb seguretat”.

I ho faran en , “sempre els mateixos alumnes i dos mestres estables” dins dels quals no caldrà mantenir distàncies ni portar mascareta. Seran les mestres especialistes, vetlladors o altres professionals que entrin de forma puntual a l’aula les que hauran de portar mascareta i mantenir distància. A secundària els professors estables seran cinc per grup estable.

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha explicat que no establiran ràtios ni límits per aquests grups i el 23 de juliol cada centre haurà de tenir el seu pla d’organització. A partir d’aquí i després de negociar amb els sindicats, Educació concretarà el nombre de professorat de reforç per a cada centre. Els nous docents s’incorporaran a partir de l’1 de setembre.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha insistit en les mesures d’higiene i distància, sobretot pel que fa als docents i altres professionals del centre en les reunions i contactes que mantinguin fora del grup estable. “Cal reduir riscos en tot moment”, ha remarcat.

De la mateixa manera, Bargalló ha remarcat que fora de l’àmbit docent, quan els alumnes entrin en contacte amb altres infants i joves fora de l’escola en les extraescolars, per exemple, cal que mantinguin les mesures de distància, higiene i mascareta, seguint les recomanacions de Salut, “com fa la resta de la població”.

Positius als centres

Vergés ha explicat que l’organització de grups estables de convivència permetrà que la detecció de casos positius de Covid-19 eviti tancar tota l’escola. Es podrà aïllar el grup estable afectat sense que això afecti la resta de l’escola. Per això és important la detecció precoç de possibles positius.

Espais fora del centre

“Començarem el curs amb normalitat, tots els alumnes al seu centre, de manera presencial cada dia”, ha resumit Bargalló. En aquest sentit, ha afirmat que només “de manera excepcional” alguns centres necessitaran espais fora del centre, un escenari diferent del que es preveia fa uns mesos. Ha assegurat que la presencialitat és “indiscutible” als ensenyaments obligatoris i que en els postobligatoris sí que es poden donar casos en que l’organització sigui diferent, per exemple en determinades FP , on es podrien plantejar torns o fórmules híbrides si el compliment de les mesures necessàries ho requereix.

Pel que fa a les llars d’infants, el conseller ha afirmat que els infants tindran “màxima normalitat” però que el professorat haurà d’extremar les mesures sanitàries. Ha garantit però que també podran començar el curs els infants de zero a un any, que havien quedat fora en la reobertura del juny.

Pla digital

La inversió extra contempla també l’acceleració de la posada en marxa d’un pla de digitalització que s’havia d’aplicar en els propers cinc anys i que es farà en els propers tres. En línies generals, el pla ha de permetre dotar de connectivitat 140.000 alumnes i preparar el sistema per poder treballar de manera digital. Durant el primer trimestre del proper curs es dotarà de connectivitat tots els alumnes a partir de tercer de secundària, batxillerat i Formació Professional.

Bargalló ha explicat que quan el pla acabi, tot l’alumnat i tot el professorat tindrà el dispositiu necessari segons el nivell d’estudis que estigui fent, així com tots els centres estaran en condicions de poder treballar digitalment.

Per últim, hi haurà 33 milions per a lluitar contra la segregació, també les que han aflorat com a conseqüència del confinament, que contemplen un conjunt de mesures que van més enllà de l’horari lectiu i que pretén oferir oportunitats en extraescolars o altres activitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona