Salut

La restricció s’estén a Figueres, Vilafant i Sant Feliu de Llobregat

El Procicat suspèn totes les activitats extraordinàries i de caràcter temporal de tipus cultural, espectacle públic, recreatiu, esportiu i d’oci nocturn

Barcelona decideix suspendre el festival Grec a partir d’aquest dilluns

Les restriccions de circulació i mobilitat que afecten diversos municipis del Segrià, la Noguera, Barcelona i la seva àrea metropolitana es van estendre ahir també a Figueres i Vilafant, a l’Alt Empordà, i Sant Feliu de Llobregat, al Baix Llobregat, després que l’alt nombre de contagis hagi fet recomanable la seva adopció i després que ahir al matí ho aprovés el comitè tècnic del Procicat.

El pla de Protecció Civil va concretar també ahir que se suspèn “l’obertura d’equipaments culturals, d’establiments on es desenvolupen espectacles públics, com ara teatres, cinemes i esdeveniments esportius, activitats lúdiques, recreatives, parcs d’atraccions i parcs recreatius infantils en recintes tancats, activitats esportives, com ara gimnasos, i dels locals i establiments d’oci nocturn, com ara sales de festa i discoteques, i qualsevol altre que impliqui una interacció d’un nombre important de persones”.

No obstant, deixa oberta la possibilitat que “aquells espectacles culturals que via ajuntament demanin autorització al Procicat i compleixin les mesures de seguretat, estaran autoritzats”.

Picabaralla política

De fet, aquest punt va servir per iniciar una picabaralla a les xarxes entre la màxima responsable de Barcelona i el govern de la Generalitat. Malgrat l’excepció descrita, l’Ajuntament de Barcelona va decidir ahir suspendre tots els espectacles programats fins a final de mes del festival Grec. Amb un missatge a les xarxes socials, l’alcaldessa Ada Colau va assegurar que “a contracor haurem de parar el Grec, i els equipaments culturals i esportius no podran obrir demà”. L’alcaldessa es queixava: “Divendres tretze municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona vam demanar claredat sobre les noves prohibicions”, i: “Tres dies després, el govern confirma tancament d’activitats culturals i esportives encara que respectin les precaucions.” “Molta gent està dient, amb raó, que sembla incoherent mantenir terrasses o platges obertes i alhora prohibir espectacles o esports que compleixen normativa sanitària. Però és el que ordena el govern. Acompanyarem sectors afectats per demanar excepcions que són de sentit comú”, va assegurar Colau.

També a les xarxes socials, la consellera de Salut, Alba Vergés, replicava justament a Colau que, complint les mesures de seguretat, el Grec o altres espectacles es podrien arribar a autoritzar. “Aquest matí [ahir] ens hem reunit amb el món de la cultura i esports per explicar el mecanisme amb què els ajuntaments poden sol·licitar mantenir activitats si compleixen mesures de protecció per la Covid-19, i Ada Colau ho sap perfectament. Tots volem solucions, oi?”, assegurava Vergés.

L’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos, va sortir en defensa de Colau criticant la piulada de la consellera. “Tuit mesquí i deslleial després de la reunió d’ahir [dissabte]. Prou de traslladar-nos la responsabilitat de competències que són vostres. Qui tanca sales i mata la cultura és el govern, no els ajuntaments!!!”, va reblar.

Campos es queixava, en una conversa amb aquest mitjà, que l’excepció a la prohibició de celebrar actes culturals i esportius “deixa tota la responsabilitat al món municipal”. A més, va lamentar que la Generalitat no ha explicat els ajuntaments qui assumirà els costos de tancar instal·lacions municipals en règim de concessió, per exemple.

En una entrevista al canal 3/24, Campos (En Comú Podem) lamentava que es prohibissin activitats culturals com l’obertura de teatres i cinemes mentre se’n permeten d’altres. “És una mesura que afecta milers de llocs de feina d’un sector que està seguint escrupolosament les mesures sanitàries”, va assegurar. L’alcaldessa de Montcada insistia que hi ha 400 centres d’assistència primària tancats al país “quan són bàsics per poder fer la detecció i el seguiment dels brots” i va reclamar informació clara sobre l’afectació municipal i més rastrejadors.

Encara en l’àmbit cultural, les restriccions apuntades pel Procicat no afecten les biblioteques i els museus, que podran romandre oberts al públic, i es mantindran els casals i les colònies. També es prohibeixen les visites a les residències de gent gran.

A banda, continua la prohibició de fer reunions de més de deu persones, tant en l’àmbit públic com en el privat, entre elles els casaments, serveis religiosos, celebracions i cerimònies fúnebres. També es recomana a la població no sortir de casa si no és per realitzar activitats essencials, com ara rebre assistència sanitària, desplaçar-se a la feina o comprar productes de primera necessitat, com els d’alimentació.

El jutge de guàrdia de Girona va autoritzar ahir aplicar totes les mesures proposades per la Generalitat, inclosa la prohibició de reunió de més de deu persones. La interlocutòria dictada pel jutjat d’instrucció número 4 de Girona ratificava de manera “íntegra” totes les mesures de les autoritats sanitàries, malgrat que el fiscal s’havia oposat a autoritzar les prohibicions de reunions de més de 10 persones. Segons el jutge, “el dret de reunió no és, com no ho és cap altre, un dret il·limitat”.

També el titular del jutjat d’instrucció número 3 de Barcelona va autoritzar íntegrament totes les mesures restrictives proposades a Sant Feliu de Llobregat. El jutge reconeix “la necessitat d’implantar mesures extraordinàries i amb caràcter urgent al municipi de Sant Feliu de Llobregat” ja que “forma part integrant de la zona metropolitana extensa de Barcelona”.

Figueres ja ho preveia

L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, donava ahir suport total a les mesures restrictives i deia que ja les “preveien” perquè des de dimecres estaven en contacte amb el Departament de Salut “perquè vèiem l’augment de casos i que la corba era ascendent”. Des de divendres es van tancar els parcs infantils i es multava les persones que no portaven mascareta.

També l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat havia demanat que se l’inclogués a les restriccions de l’àrea metropolitana.

Segons recull Efe, l’alcaldessa de Figueres ha demanat que les mesures que limiten els moviments no afectin els turistes francesos, als qui ha demanat que facin servir la mascareta. “Necessitem turistes, aquestes mesures no vol dir que no hagin de venir; el que hem de fer és restringir les trobades socials”, va dir l’alcaldessa en declaracions a TV3.

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, que ahir es va reunir amb els directors dels hospitals Arnau de Vilanova de Lleida, Clínic de Barcelona, Vall d’Hebron de Barcelona, Moisès Broggi de Sant Joan Despí, Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat i el de Figueres, amb la voluntat de conèixer de primera mà la situació en aquests centres, va demanar un “estricte compliment” de les mesures de prevenció per combatre els rebrots de coronavirus en diferents punts de Catalunya.

LES FRASES

A contracor haurem d’aturar el Grec i els equipaments culturals i esportius no podran obrir demà [avui]
Ada Colau
Alcaldessa de Barcelona

LA XIFRA

Necessitem turistes, aquestes mesures no vol dir que no hagin de venir; hem de limitar les trobades
Agnès Lladó
Alcaldessa de figueres
994
persones
van donar positiu en Covid-19 dissabte, de les quals 135 eren del Segrià i 698 de l’àrea metropolitana.
Es poden mantenir activitats amb mesures de protecció i Ada Colau ho sap perfectament
Alba Vergés
CONSELLERA DE SALUT

“L’economia no aguantaria un segon confinament”

Un segon confinament de característiques similars al dels mesos de març i abril seria letal per a l’economia espanyola, segons mantenia ahir el president de la patronal Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, en una entrevista a Efe. Pel directiu, l’economia del país és “a l’UCI” i, tot i que “estem en condicions de sortir airosos” de la crisi de la Covid-19, “no aguantaria un segon confinament”. Sánchez Llibre feia ahir una crida a la “prudència i la responsabilitat” dels ciutadans per evitar el pitjor dels escenaris, partint de la base, remarcava, que el més important és la salut de les persones.

Ahir mateix les entitats Barcelona Oberta, que aplega els eixos comercials turístics de la ciutat, i el Gremi de Restauració de Barcelona demanaven a les administracions “responsabilitat per evitar la crisi social que es derivarà de la crisi econòmica” i denunciaven que en només dos dies d’entrada en vigor de les restriccions a Barcelona s’han generat “anul·lacions de reserves i caigudes de vendes de més del 70%”. “No podem tolerar que, tot i haver fet els deures, siguem els més castigats”, deien. El sector vol alertar de l’impacte negatiu del missatge que Barcelona no és una ciutat segura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona