Salut

Cursa contra rellotge per frenar el virus abans del curs

Vergés alerta que només “tenim quinze dies” per aplanar la corba, cada cop més enfilada

Reus haurà de complir mesures més estrictes

Campins avisa que la pandèmia “s’està descontrolant”

“Estem en unes dates clau”, assegurava ahir a Reus la consellera de Salut, Alba Vergés, que va insistir que és essencial abaixar les taxes d’incidència de la Covid-19 abans de l’inici del curs escolar i de la tornada a la feina després de vacances per poder reprendre l’activitat amb una certa normalitat. “Tenim quinze dies”, va alertar la consellera, que es va sumar a les veus que en els últims dies insten a extremar les precaucions i a reduir al màxim els contactes socials per tal d’aturar els rebrots.

Vergés va fer aquestes declaracions en el marc d’una visita a Reus, un dels punts més conflictius del país pel que fa a la incidència de la pandèmia i on el Departament de Salut va iniciar ahir cribratges massius, com també va fer en diversos barris de l’Hospitalet de Llobregat. A Reus, però, Salut ha endurit les mesures que caldrà aplicar a partir d’ara per prevenir l’expansió del virus, amb normes més estrictes que a la resta del país. Així, per exemple, es prohibeixen les reunions de més de deu persones i es restringeix l’aforament en bars i restaurants, on no es podrà consumir a la barra. També es redueixen a un terç els aforaments en actes religiosos i al 50% en esdeveniments culturals i esportius. El motiu: a la capital del Baix Camp l’afectació del virus s’ha quintuplicat en poques setmanes. Vergés, que va insistir que la situació és “delicada”, va aprofitar per reclamar a l’Estat facilitats perquè els malalts o persones del seu entorn puguin complir les corresponents quarantenes, ja que aspectes com la baixa laboral depenen de decisions a escala estatal.

Per la seva banda, la cap de medicina preventiva i epidemiologia de l’hospital Vall d’Hebron, Magda Campins, va confirmar l’increment de la tensió als centres sanitaris i va expressar la “preocupació” dels professionals de la salut perquè l’evolució de la pandèmia “s’està descontrolant”. En una entrevista a Catalunya Ràdio, la doctora Campins va fer una crida a la població, especialment als més joves, assegurant que, “si no es posen mesures per part de tothom, podem tornar a una situació com la del març o l’abril”. Campins va precisar que a l’hospital Vall d’Hebron, per exemple, ja hi ha dues plantes pràcticament exclusives per a malalts de Covid-19.

Les xifres oficials d’ahir van ser lleugerament millors que les de la vigília, ja que es van registrar 942 casos nous confirmats per PCR (1.055 si s’hi inclouen totes les proves) i una defunció, amb un risc de rebrot de 158,43 (recordem que el límit de risc alt és a partir de 100) i una velocitat de propagació d’1,06. Quant a les hospitalitzacions, als centres sanitaris hi havia 666 pacients ingressats, cinc menys que dijous, i 121 a les UCI, quatre menys. Alhora, els cribratges que s’han anat succeint aquests dies per barris i poblacions han fet aflorar 513 casos asimptomàtics, que equivalen a un 2,4% de les persones que s’han fet la PCR.

A banda de les recomanacions i restriccions que s’han anat establint, Salut també va ordenar ahir el tancament de prostíbuls, després de la resolució publicada dijous al Diari Oficial de la Generalitat que també prorrogava sine die el tancament de discoteques, bars musicals, sales de ball i altres establiments d’oci nocturn, una decisió, per cert, contra la qual ahir la patronal del sector, Fecasarm, va tornar a recórrer davant del TSJC.

Cribratges a Cornellà a partir de dilluns

Seguint la línia de detecció precoç dels casos asimptomàtics, Salut té previst iniciar dilluns un cribratge massiu amb PCR en joves d’entre 18 i 40 anys al barri de Sant Ildefons de Cornellà, al Baix Llobregat. La recollida de mostres es farà al centre cívic Sant Ildefons, al carrer de la Gerdera, que funcionarà fins al divendres 28 d’agost de nou del matí a set del vespre.

Pel que fa a la jornada d’ahir, en què els cribratges es van iniciar a Reus i als barris de Collblanc i de la Torrassa de l’Hospitalet de Llobregat, l’afluència de públic va ser desigual. A l’hospital de Sant Joan de Reus, on es vol arribar a 3.000 tests, el ritme va ser lent fins al migdia, tot i que es confia que avui hi hagi més afluència i es facin fins a 1.500 proves. A l’Hospitalet, en canvi, hi va haver força cues en els punts de recollida, amb ciutadans preocupats des que s’hi van detectar els primers repunts del virus a l’àrea metropolitana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp