Salut

Els pacients amb dany pulmonar greu per Covid tenen més risc d’ictus

És una de les conclusions de l’estudi fet per metges de l’hospital Vall d’Hebron

Els pacients amb dany pulmonar greu a causa de la Covid-19 tenen un major risc de patir un ictus, segons un estudi dut a terme per metges de l’Hospital Vall d’Hebron, que han fet un seguiment de 2.050 pacients durant dos mesos.

L’estudi, que publica la revista ‘Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases’, ha comprovat que la Covid-19 no augmenta el risc d’ictus quan no hi ha dany pulmonar greu i que els pacients amb coronavirus i ictus provocat per oclusió de grans vasos sanguinis i tractat mitjançant trombectomía presenten major mortalitat que els pacients que pateixen un ictus i reben el mateix tractament però no tenen Covid.

El treball també ha conclòs que aquest augment del risc d’ictus no succeeix en pacients amb Covid-19 sense dany pulmonar greu, que tenen el mateix risc d’ictus que la resta de la població.

L’estudi es va dur a terme entre els mesos de març i abril, dos mesos en què els metges van seguir a malalts hospitalitzats i van comprovar que la infecció per SARS-CoV-2 es relaciona, en molts pacients, amb l’aparició de trombosi, especialment tromboembolismes pulmonars que poden portar a complicacions greus i fins i tot la mort.

Per entendre específicament el risc que suposa la Covid-19 per a l’aparició d’ictus isquèmic, que és el provocat per trombes al cervell, els professionals de la Unitat d’Ictus de la Vall d’Hebron van fer seguiment de 2.050 pacients que van ingressar a l’hospital durant els dos mesos de durada de l’estudi.

Entre el total de pacients inclosos en l’estudi, 21 van patir un ictus isquèmic, però no en tots els casos els investigadors van trobar relació entre la Covid-19 i l’ictus, ja que en 12 d’ells es va trobar algun dels factors de risc per a l’ictus més habituals en la població general, com tabaquisme, nivells alts de colesterol o pressió arterial elevada.

Sis dels pacients que van patir un ictus no presentaven cap dels factors de risc associats habitualment i la resta dels pacients van morir abans de poder establir l’origen de l’ictus.

“En aquests sis pacients, sense factors de risc i l’ictus dels quals vam relacionar amb la Covid-19, existia un dany pulmonar greu que requeria ventilació mecànica. Per tant, l’estudi demostra que en els pacients amb Covid-19, el risc de patir un ictus només augmenta si pateixen dany pulmonar greu”, ha explicat Manuel Requena, metge de la Unitat d’ictus de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, investigador del grup de Recerca en ictus de la Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i primer autor de l’estudi.

Segons Requena, aquesta troballa concorda amb el resultat d’estudis previs que relacionen aquest tipus de dany als pulmons, així com la infecció per diversos bacteris i virus, amb l’aparició de símptomes neurològics i en particular amb l’ictus.

D’aquesta manera, el virus SARS-CoV-2 seguiria el mateix comportament que altres virus.

Requena ha insistit que “la majoria dels pacients amb Covid-19 no presenten un dany pulmonar greu. I en aquests casos hem comprovat que el risc d’ictus no augmenta”.

L’especialista també ha explicat que l’estudi demostra que els pacients amb Covid que pateixen un ictus provocat per l’obstrucció de grans vasos sanguinis i són tractats mitjançant trombectomia, el tractament de referència, tenen un pitjor pronòstic i una major mortalitat que aquells que no tenen infecció.

“La pitjor evolució clínica d’aquests pacients podria ser a causa del dany pulmonar associat a la Covid-19, que provocaria que arribés menys oxigen al cervell i que, per tant, el tractament contra l’ictus no fos tan eficaç”, ha conclòs Requena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia