Salut

L’Hospital Germans Trias, pioner en tractar el Parkinson i la tremolor essencial amb ultrasons d’alta intensitat

Evita neurocirurgies d’alt risc i és una alternativa per a als pacients en qui no és eficaç el tractament amb fàrmacs

L’Hospital Germans Trias estrenarà l’any que ve un equip d’Ultrasons Focalitzats d’Alta Intensitat (HIFU, per les sigles en anglès) guiats per ressonància magnètica per tractar el Parkinson i la tremolor essencial. Es tracta d’una nova tecnologia mai implantada abans a un centre públic de l’estat espanyol.

Els Ultrasons Focalitzats d’Alta Intensitat permeten tractar els pacients de forma menys invasiva, evitant neurocirurgies d’alt risc, i també són una alternativa per a aquell malalts en els quals el tractament farmacològic no és eficaç.

Segons l’Hospital Germans Trias, al voltant de 8.000 persones es podrien veure beneficiades a Catalunya amb el nou tractament terapèutic.

Des del centre hospitalari recorden que els pacients amb la malaltia de Parkinson tremòrica i els que tenen tremolor essencial que no responen al tractament farmacològic s’han de sotmetre a teràpies avançades.

Bàsicament, es tracta de cirurgia funcional amb implantació d’elèctrodes en estructures cerebrals. Les condicions en què es poden fer aquestes tècniques, però, són restrictives, de manera que bona part dels pacients n’acaben quedant exclosos. També hi ha un gruix d’afectats que rebutgen aquesta opció pel risc de potencials efectes secundaris.

Per aquests motius, l’Hospital Germans Trias celebra la implantació del HIFU. Remarquen que l’evidència científica ha demostrat l’èxit d’aquesta nova tècnica, especialment en el tractament simptomàtic d’altres patologies com els tumors cerebrals o dolor neuropàtic.

També s’ha explorat el seu ús en la cirurgia general, la ginecologia i la urologia.

Per incorporar aquesta tecnologia, l’hospital ja ha licitat un concurs públic que preveu avaluar les ofertes i adjudicar-lo durant el darrer trimestre del 2020, de manera que la previsió és estrenar l’equip a principis del 2021.

El projecte, afegeixen, permetrà ampliar el volum de pacients a tractar i donar-los un tractament no invasiu, alhora que es calcula que hi haurà un estalvi en els costos de les tècniques quirúrgiques i de medicació que es dispensa ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries