Salut

El tancament de bars i restaurants i la resta de mesures entren en vigor demà a la nit durant 15 dies

La decisió encara no és definitiva perquè el TSJC podria incloure alguna modificació

La restauració només podrà preparar menjar per emportar; els espectacles culturals es redueixen al 50%, també l’aforament en gimnasos; i al 30% en el comerç

L’executiu reclama limitar la interacció social a la “bombolla de convivència”

Aragonès reconeix que és una decisió “dolorosa” que vol evitar “el col·lapse del sistema sanitari”

“Són decisions doloroses” però “cal actuar ja si es vol evitar el col·lapse del sistema sanitari”. Així s’ha expressat el vicepresident del govern, Pere Aragonès, en la roda de premsa en què l’executiu ha explicat les noves mesures “contundents” per evitar “un confinament total”, que sobretot se centra en el tancament de bars i restaurants, que només podran servir menjar per emportar i servei a domicili. Les mesures aprovades pel govern entren en vigor la nit de dijous a divendres durant un període de 15 dies. El pla de Salut, però, ha de passar el tràmit del TJSC

Aragonès ha demanat a la població responsabilitat per reduir al màxim la interacció social. “Canviar la nostra quotidianitat per preservar la vida” durant 15 dies per poder després “recuperar els espais d’activitat social i econòmica”.

Els bars i restaurant només podran servir menjar per emportar a domicili. És una decisió “dolorosa” però “cal actuar ja si es vol evitar el col·lapse del sistema sanitari”. “És una mesura difícil pel sector. Estem treballant per acompanyar de mesures d’ajut directe als establiments de restauració que hagin tingut més impacte i que suposin l’única font d’ingressos. La dotació serien d’uns 40 milions d’euros i una línia d’avals extraordinària per a cobrir les necessitats de liquiditat a curt termini a partir de 12.000 euros”.

Modificació Codi Civil per reduir lloguers establiments

La portaveu del govern, Meritxell Budó, ha insistit que no són decisions fàcils i que les mesures “severes” han d’ajudar a tallar la propagació de la Covid. L’objectiu de les mesures tenen “l’objectiu de reduir la mobilitat i la interacció social” durant 15 dies.

Budó també ha explicat que el Govern modificarà el codi civil per reduir automàticament els lloguers d’establiments tancats per la pandèmia, dins de la bateria de mesures encaminades a la contenció de la Covid.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat per què s’han pres aquestes decisions avui i no fa uns dies. “Ara, registrem 12.000 positius a la setmana” que complica cada cop més la seva gestió. També ha remarcat que la velocitat de transmissió i el risc de rebrot està augmentant i que també s’està veient un “impacte” en la gent gran a les residències. Segons Vergés, s’han registrat 41 defuncions en els últims set dies en residències, a més de constatar un augment de casos i ingressos hospitalaris.

“Tenim una capacitat diària de 30.000 PCR i això vol dir molts recursos”, ha dit Vergés, que ha remarcat; “Hem fet més de 2 milions de proves PCR”. Després de valorar la situació actual de l’epidèmia a Catalunya, els recursos que s’han destinat per detectar casos i trencar cadenes de transmissió i explicar la situació a Europa, Vergés ha remarcar que “per reduir la transmissió necessitem la col·laboració de tota la ciutadania”.

Gimnasos oberts al 50%

Sobre l’esport, s’ha decidit l’ajornament de la competició esportiva, excepte les professionals, estatals o internacionals. Queden afectades aquelles competicions que comporten mobilitat els caps de setmana. Estaran obert els gimnasos però amb una aforament limitat del 50%. També es mantenen els entrenaments esportius.

Cultura

El sector cultural (cinemes, teatres, concerts) es veu afectats amb la reducció de l’aforament al 50%, amb el públic sempre assegut i amb seient assignat. I la limitació horària dels espectacles, que hauran de tancar a les 23h.

Teletreball

El govern ha tornat a insistit en facilitar el teletreball per reduir la mobilitat i ha demanat ajornar aquells actes presencials en els pròxims 15 dies. Als centres de treball s’han d’extremar les mesures de prevenció i higiene i promoure entrades esglaonades per evitar concentracions de gent.

S’obliga a suspendre congressos, convencions i fires.

Mobilitat

El govern demana limitar la mobilitat fora del municipi.

Comerç

Limitació comerços al 30% i als mercats. el Govern preveu el tancament de tota activitat que impliqui el contacte físic, amb l’excepció de les perruqueries. En els centres comercials i establiments amb més de 400 metres quadrats caldran controls específics d’accés, més enllà de la restricció d’aforament al 30%. També s’hauran d’habilitar fluxos de pas per evitar l’encreuament de gent. Les zones comunes als centres comercials estaran tancades.Els clients de les botigues sempre hauran de mantenir una distància d’1,5 metres amb la resta de persones i, quan no sigui possible per les peculiaritats del comerç, s’haurà de restringir l’aforament a una sola persona per cada compra.

Relacions socials

El govern ha demanat limitar les interaccions socials a la “bombolla de convivència” i que com a molt es pot ampliar al cercle “estable, segur i tancat”. Es anté la prohibició de fer reunions de més de sis persones, ja siguin en l’àmbit públic com privat. A més, fora de casa aquests grups de sis persones no podran ni menjar ni beure.

Les limitacions de reunions no inclouen les activitats de feina, de culte, els enterraments o l’ús del transport públic. Tampoc afecten les activitats escolars ni les de lleure infantil. Això sí, els actes religiosos i de culte tindran una limitació del 50% en l’aforament.

Parcs i jardins

Obligació de tancar els parcs i fires d’atraccions així com les estructures desmuntables recreatives. Parcs i jardins, i parcs infantils dels municipis, hauran de tancar a les vuit del vespre.

Sala de Jocs

També es tanca l’activitat en les sales de jocs i bingos.

Informes diaris de la Policia Local

El departament d’Interior ha demanat a la policia local que reporti informes diaris sobre les denuncies, nombre d’afectats de Covid-19, incompliments, etc.

Pimec qüestiona el tancament de bars i restaurants i defensa que s’haurien d’haver pres mesures “més graduals”

La patronal defensa que les restriccions arriben “en el moment encertat” perquè la campanya de Nadal no quedi tocada
ACN

La patronal de les petites i mitjanes empreses de Catalunya (Pimec) creu que les noves restriccions proposades pel Procicat són encertades per evitar l’expansió de la pandèmia, però qüestiona el tancament de bars i restaurants.

En una entrevista a l’ACN, el president de l’organització, Josep González, ha defensat que les mesures haurien d’haver estat “més graduals” per evitar “dures conseqüències” al sector.

Malgrat tot, González ha opinat que les mesures arriben “en el moment encertat” per evitar que la campanya de Nadal quedi tocada. “Ara és moment de prendre mesures, perquè és al Nadal on realment creix el consum”, ha comentat, tot afegint que cal “un equilibri” entre la contenció de la Covid-19 i el creixement econòmic.

Foment diu que el tancament de bars i restaurants agreuja la crisi i podria condemnar a la pobresa a centenars de treballadors i empresaris autònoms

La patronal defensa la seguretat dels centres de treball, demana atacar els focus principals de contagi i apel·la a la responsabilitat ciutadana
Redacció

Davant l’anunci de les noves mesures extraordinàries per part del Govern de la Generalitat per a contenir la propagació del virus de la Covid-19, Foment del Treball s’ha mostrat contrària a les mesures que impliquen la pràctica suspensió de l’activitat dels establiments de restauració (bars i restaurants), en considerar-ho desproporcionat.

Foment també creu que per a atacar la pandèmia la prioritat és centrar-se en els “focus principals de contagi” i no en els centres de treball que compleixen la normativa i actuen de manera responsable per a protegir la salut dels seus treballadors i clients.

En aquest sentit, Foment està a favor de les mesures extraordinàries que siguin equilibrades i proporcionades a la situació de crisi sanitària, que no agreugin encara més la crisi econòmica i no condemni a la pobresa a centenars de treballadors.

La patronal comparteix la necessitat de noves mesures extraordinàries per a contenir el repunt de la pandèmia i ofereix el seu suport i col·laboració a totes les administracions públiques i a tots els sectors econòmics.

Foment també destaca que no ha de limitar-se la mobilitat del transport privat i que hauria de valorar-se l’increment de freqüència del transport públic en les hores de màxima afluència de passatgers per evitar aglomeracions.

L’hostaleria de Lleida diu sentir-se “maltractada” pel Govern i alerta que tres tancaments són insostenibles

No entenen que el sector rebi el càstig més dur tot i no ser l’epicentre de la cadena dels contagis
ACN

L’hostaleria de Lleida assegura sentir-se “maltractada” pel Govern i recorda que el tancament de bars i restaurants és el tercer d’enguany al Segrià, una comarca molt castigada per les restriccions. “Podem aguantar un tancament de quinze dies però tres d’acumulats són insostenibles sense ajudes”, alerta Ramon Solsona, secretari general de la Federació d’Hostaleria de Lleida.

Solsona tampoc entén perquè són el sector més perjudicat tot i haver quedat demostrat que no són, diu Solsona, l’epicentre de la cadena de contagis. “Cada vegada serà més difícil que puguem tornar a obrir”, denuncia, i calcula que a la demarcació de Lleida podrien tancar per sempre el 40% d’establiments.

Solsona explica que fins a l’agost només hi ha hagut 54 treballadors del sector de l’hostaleria a la demarcació de Lleida que han donat positiu de la Covid-19, “una xifra molt per sota de la mitjana general”. Tot i les evidències, afegeix, no entén per què es continua “castigant” el sector tancant “radicalment” l’activitat. “Si no es donen ajudes, desapareixerem”, alerta.

Amb els tancaments anteriors a Lleida “el mal ja està fet” i “costarà un munt” reactivar l’activitat però “els hi és igual” i “no ens tenen en compte per a res”, lamenta. Assegura que cada vegada serà més difícil que puguin tornar a obrir i reconeix que aquesta situació els “mina els ànims com a persones i com a treballadors” i que se senten “maltractats”.

Recorda que tenen deutes acumulats que s’han d’anar pagant i considera que la Generalitat no es fa càrrec que aquests deutes no desapareixen, sinó que s’acumulen i s’han d’anar pagant. I bona part dels deutes, puntualitza Solsona, els genera l’administració, que no atura el sistema i els segueix enviant rebuts, taxes municipals i impostos trimestrals.

Solsona lamenta que no s’hagi sabut trobar una altra fórmula per mantenir mínimament l’activitat i aguantar l’índex de contagi. “No s’han trobat els focus que causen aquest augment de contagis però ens apunten a nosaltres perquè el fàcil és dir que som punt de trobada de les relacions socials”, diu. “Tenim la sensació que es tanca per fer veure que es fan coses però a costa nostra”, critica, i lamenta que es podrien tancar altres activitats però que “ningú s’ho planteja”.

Restauradors de Tarragona: “Serà complicat aguantar un segon tancament”

Els empresaris reclamen que l’administració assumeixi el pagament del lloguer dels locals i taxes
ACN

Empresaris del sector de l’hostaleria han posat el crit al cel amb l’anunci del Govern de les noves restriccions a bars i restaurants. Asseguren que alguns ja no van poder aguantar el primer confinament i que ara tornen a estar a la corda fluixa.

A la plaça de la Font de Tarragona un parell d’establiments ja van abaixar definitivament la persiana fa uns mesos. Ara, els restaurants propers temen pel seu futur. “Serà complicat aguantar un segon tancament”, ha expressat Marta Farré, responsable del restaurant Capuccino.

Amb tot, demanen a l’administració assumeixi els costos dels lloguers dels locals, impostos i taxes municipals. A més, apunten que la mesura també tindrà conseqüències per als seus proveïdors.

Hostaleria i comerç de Girona preveuen un cop fort per les restriccions i que els abocarà a nous ERTO

Els empresaris entenen que són mesures “necessàries” i demanen ajudes per garantir la supervivència
ACN

El sector de l’hostaleria i el comerç de la ciutat de Girona preveuen que les noves restriccions sanitàries comportaran un cop fort a l’economia gironina. A més, els hotelers i restauradors preveuen aplicar nous ERTO a les seves plantilles a causa dels tancaments de, com a mínim, 15 dies.

El director d’un dels hotels gironins, Jordi Mias, ha recordat que tot just ara estaven recuperant els treballadors dels seus expedients, però ara hauran de “tornar a incorporar-los”.

Tan comerciants com hostalers entenen que les mesures són “necessàries” per a contenir el virus. Tot i això, l’empresariat ha demanat a les administracions que aprovin mesures que garanteixin la supervivència dels establiments després de la pandèmia.

Els distribuïdors critiquen el tancament de la restauració: “Pot ser pitjor el remei que la malaltia”

ADISCAT diu que “cap estudi” demostra que l’hostaleria augmenti els contagis
ACN

L’associació de distribuïdors de begudes i alimentació a Catalunya (ADISCAT) ha advertit aquest dimecres que amb el tancament de bars i restaurants “pot ser pitjor el remei que la malaltia”.

En un comunicat, el sector afirma que no hi ha “cap estudi objectiu que demostri que l’hostaleria i la restauració siguin responsables de cap percentatge de contagi de covid” però que “el que sí que és segur és que la covid serà la culpable de la mort de molts establiments, empreses de distribució i dels seus llocs de treball”.

“Cal prendre mesures prioritzant la sanitat, però amb seny”, afirma l’associació, que recorda que l’hostaleria i la seva distribució dona feina a 300.000 persones i suposa un 7,6% del PIB català. “Siguin raonables”, demana l’associació al Govern, reclamant que les recomanacions en tot cas siguin “més exigents i objectivament fiables” i que “no matin l’hostaleria”.

“L’hostaleria s’ha quedat amb molt poc consum, s’ha quedat sense turistes, li han limitat els aforaments, els horaris, li han implementat mesures de seguretat, i darrerament li han tret les exempcions a la seguretat social dels ERTO, què més?”, es queixen els distribuïdors.

Barcelona Comerç rebutja el tancament de bars i restaurants i alerta que comportarà conseqüències “greus”

La patronal manté que fa mesos que actua amb prevenció i lamenta la manca d’anticipació
ACN

Barcelona Comerç ha fet públic el seu desacord amb les últimes mesures anunciades pel Govern de la Generalitat. El tancament de bars i restaurants durant 15 dies i la reducció de l’aforament dels comerços al 30% són mesures que, segons Barcelona Comerç, “tindran un greu impacte en les empreses del sector”. També han alertat que aquestes mesures tindran “greus conseqüències” i han subratllat que no les consideren adequades.

Barcelona Comerç sosté que les noves mesures “colpegen de forma contundent un sector ja molt afectat per les conseqüències de mesos de restriccions i, en molts casos, suposarà el tancament definitiu de bars i restaurants”.

“Ha fallat l’anticipació. No pot ser que després de 7 mesos, la gran solució per aturar la pandèmia sigui tancar bars i restaurants i limitar l’aforament als comerços. Aquestes noves mesures obligaran a abaixar de forma definitiva la persiana a molts establiments”, ha dit Salva Vendrell, president de Barcelona Comerç.

L’entitat defensa que la restauració contribueix a dinamitzar l’activitat comercial en molts territoris i aporta molts llocs de treball. “La desaparició de bars i restaurants minva l’oferta dels eixos comercials i desconfigura el caràcter d’aquests territoris on el mix d’oferta comercial, restauració i serveis a tocar de casa esdevé el seu principal atractiu”, sentencien des de Barcelona Comerç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona