Salut

Científics apunten que les reinfeccions del coronavirus són per ara “excepcionals” però “esperables” els propers mesos

Es desconeix la freqüència i la gravetat d’un segon contagi i per això s’han de seguir les mateixes mesures de prevenció

Estudis científics apunten que les reinfeccions del coronavirus SARS-CoV-2 que s’han documentat fins ara són una “excepció” però que casos d’un segon contagi són “esperables”. “És possible que la incidència de reinfeccions augmenti a partir dels 6-12 mesos si la immunitat és de curta duració”, recull un document de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), que forma part d’una sèrie de notes de debat sobre la pandèmia i que els investigadors elaboren a partir de la millor informació científica disponible. Fins ara s’han recollit en publicacions científiques almenys sis casos de reinfecció a tot el món, però no se’n descarta una subestimació per la sobrecàrrega dels sistemes sanitaris o per passar inadvertits si són asimptomàtics.

Els investigadors d’ISGlobal recullen que hi ha tres preguntes clau sobre les reinfeccions que, de moment, no es poden contestar amb certesa: la freqüència, la gravetat del segon episodi i el paper en la transmissió. Les respostes a aquestes preguntes tindran implicacions clíniques i epidemiològiques i un impacte en l’estratègia davant de la covid-19, sobretot en aquesta segona fase de la pandèmia.

El document assenyala que, tot i que fins ara s’han documentat poques reinfeccions i de moment no són “motiu d’alarma”, encara se’n desconeix la freqüència i les conseqüències a nivell individual -com la gravetat dels símptomes en la segona infecció- o poblacional - la capacitat de propagar el virus-. Per aquest motiu els autors del document subratllen que és necessari que les persones que han passat la infecció mantinguin les mateixes mesures d’higiene i prevenció que la resta.

Els investigadors d’ISGlobal escriuen que es necessita més informació sobre el tipus i la duració de la immunitat natural i de la que pugui aportar la vacuna i apunten que si les reinfeccions fossin marginals, no seria necessari incloure les persones que mantinguin anticossos en les campanyes inicials de vacunació, quan la demanda serà molt superior a les dosis disponibles. Ara bé, si s’acaba veient que les reinfeccions són freqüents, “això podria significar que caldrà administrar reforços de la vacuna al cap de cert temps o de manera regular”.

De fet, una de les grans preguntes és quin tipus i llindar d’anticossos i limfòcits T protegeix davant de la infecció i, en conseqüència, si caldrà vacunar més d’una vegada. Això no significaria que les vacunes no siguin efectives, però podria implicar que es necessiti més d’una dosi al llarg del temps, com passa en altres vaccins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona