Salut

El TSJC avala íntegrament les noves mesures anti-Covid

Salut restringeix les sortides curtes de les residències i estableix proves PCR periòdiques per als treballadors

L’hospital de Bellvitge comença a operar en dissabte per retallar la llista d’espera

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat les mesures anti-Covid impulsades per la Generalitat, que podrien haver incorregut en una vulneració de drets fonamentals: la limitació de reunions a un màxim de sis persones, les classes virtuals a la universitat i la reducció a la meitat de l’aforament dels actes religiosos. L’alt tribunal autoritza les restriccions plantejades pel govern i no valora les mesures en els àmbits de la restauració, el comerç, la cultura i l’oci, que van entrar en vigor amb la publicació directa en el DOGC.

El TSJC argumenta que “no pot romandre aliè a l’enorme magnitud dels efectes” ni a la “colossal i extraordinària rellevància” de la pandèmia, que obliga les administracions a adoptar mesures preventives. També adverteix, però, que limitar les trobades a sis persones no s’ha d’interpretar de manera que suposi una anul·lació de l’exercici del dret de reunió recollit en la Constitució. Aquest matís no el comparteix una de les tres magistrades de la sala, que va fer un vot particular remarcant que la resolució no limita el dret de reunió i s’ha de complir “sense dubte ni discussió”.

L’aval jurídic a les mesures va arribar coincidint amb un nou augment de les dades de contagis (2.853 en les darreres 24 hores), ingressos i morts. Tot i que el risc de rebrot i la velocitat dels contagis han baixat mínimament, la situació és delicada i ha dut el Departament de Salut a aplicar noves mesures, en aquest cas en l’àmbit de les residències per a gent gran. Queden suspeses durant quinze dies les sortides curtes de les persones no autònomes, però per contra es reforcen les visites: les residències amb marcador verd o taronja han de facilitar un mínim d’una visita setmanal en un horari compatible amb el dels familiars; si cal, en cap de setmana. Les que estiguin marcades en vermell hauran de facilitar eines telemàtiques per comunicar-se amb la família “de manera àgil”. A més, tots els professionals de centres residencials que no s’hagin fet una PCR els darrers quinze dies s’hauran de fer la prova, que esdevindrà periòdica a tot el territori i es farà amb autorecollida de mostres, supervisada per una infermera o metge.

Malgrat la pressió assistencial a l’alça, l’hospital de Bellvitge obre avui tretze sales d’operacions per fer-hi unes 70 intervencions de tota mena i alleugerir així les llistes d’espera. És el primer cop que ho fa en cap de setmana i espera fer unes 600 intervencions fins a finals d’any.

Illa vaticina mig any complicat fins a tenir la vacuna

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va vaticinar ahir “entre cinc i sis mesos complicats” fins que arribi la vacuna. Illa preveu que a finals o a principis d’any arribin els tres milions de dosis compromeses.

Ustec demana més seguretat a les aules

El sindicat Ustec va insistir ahir en la necessitat d’incrementar la seguretat a les aules, amb mascaretes FFP2 per als docents, i va demanar solucions per al personal vulnerable, com l’adaptació del lloc.

El personal de la Generalitat treballarà a casa

El personal de la Generalitat tornarà a treballar des de casa els cinc dies de la setmana, sempre que la seva activitat ho permeti, per reduir la mobilitat i ajudar a contenir el rebrot del coronavirus.

Mollerussa ajorna al novembre la fira Autotardor

Fira de Mollerussa ha decidit ajornar al novembre la 26a edició de la fira Autotardor, dedicada al sector d’ocasió de l’automòbil i la maquinària agrícola i industrial. La fira es farà del 20 al 22 de novembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona