Salut

La taxa de positivitat es dispara i ja dobla la que recomana l’OMS

Tot i que es fan més PCR, en 15 dies Catalunya ha passat del 5% al 10%

El risc de rebrot voreja els 400 punts

La taxa de positivitat de les proves PCR a Catalunya continua creixent de manera descontrolada i demostra que, malgrat els esforços del Departament de Salut, la pandèmia se li està escapant de les mans. Per segona vegada.

El percentatge de PCR que resulten positives és un indicador molt valuós per calibrar la situació pandèmica en un territori concret. Si se’n troben molt poques, significa que els esforços per detectar els portadors del virus són suficients i pràcticament no n’hi ha que s’escapin del sistema. En canvi, si el volum augmenta per damunt d’un cert paràmetre, la situació s’està descontrolant. El topall màxim que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS) és del 5%, però el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties, en canvi, considera que per sobre del 3% ja hi ha una situació de risc. El govern celebrava tenir un 5% el darrer dia de setembre, però a principis d’aquesta setmana ja era d’un 8% i actualment està per sobre del 10%.

Ahir es van reportar 2.846 positius nous i nou morts més. En total ja són 13.586. El risc de rebrot creix fins als 392 punts i la pressió sobre els hospitals augmenta: 1.103 ingressats, 204 dels quals en estat molt greu.

Els CAP es queixen

Amb aquest panorama, diversos directors de centres d’atenció primària de Barcelona van reclamar ahir de manera conjunta a les xarxes socials disposar d’espais alternatius per fer les PCR als contactes. Van admetre que estan “desbordats” i que caldria, com a mínim, habilitar un espai nou a cadascun dels districtes.

Justament, la revista The Lancet, un referent en l’àmbit científic, ha publicat un article en què apunta la gestió política i la manca de recursos com a motius que han dut l’Estat a la situació actual. Es lamenta especialment la ràpida desescalada després de la primera onada.

D’altra banda, la Vall d’Hebron ha iniciat un cribratge a tots els seus treballadors, uns 9.000, arran dels diversos brots detectats fa uns dies. Ara estan controlats, però durant 24 hores van provocar que el centre no rebés pacients del SEM.

Petició d’ajudes fiscals als sectors més castigats

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat per carta al president del govern estatal una moratòria en el pagament de l’IVA, l’impost sobre societats i les cotitzacions de la Seguretat Social per als sectors més afectats per les restriccions per frenar la pandèmia de la Covid-19. Diu que s’han pres mesures “difícils però imprescindibles” i demana a Pedro Sánchez que estigui a l’altura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona